0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Támogatják a hazai magyartarka állomány genom tenyészérték vizsgálatát

Az Agrárminisztérium 150 millió forinttal támogatja a magyartarka szarvasmarha fajta genom vizsgálatát. Az ennek köszönhetően létrejövő modern, XXI. századi tenyésztési program segítheti a kiemelkedő értéket képviselő fajta nemzetközi versenyképességének növekedését és tenyésztőinek jövedelmezőbb munkáját.

A támogató okiratot Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tegnap adta át Dr. Füller Imrének, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete elnökének.

A XXI. században a mezőgazdasági termelés és ezen belül a szarvasmarha tenyésztés versenyképességének növeléséhez szükség van a modern eljárások, többek között a digitliázció és a genetika vívmányainak az alkalmazására.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a mezőgazdaság modernizációjának ösztönzésében. Az ezúttal támogatásban részesített eljárás, a genom tenyészérték vizsgálat egy világszerte sikeresen alkalmazott módszer. Ennek során a legkedvezőbb géneket, és génkombinációkat hordozó egyedek genetikai profilozását végzik el, ami alapján megvalósulhat egy hatékony, genotipizálás alapú kettőshasznosítású magyartarka nemesítési program.

A genotipizáláson alapuló adatelemzés nélkül a magyartarka fajtát tenyésztők piaci hátrányban vannak olyan más szarvasmarha fajtákat tenyésztőkkel szemben, akiknek már jelenleg is nagymennyiségű genom tenyészértékkel kapcsolatos információ áll a rendelkezésére és ezen információkat felhasználva, már a tenyésztés kezdetén tervezni tudják a megszületendő egyed kívánatos tulajdonságait.

A vizsgálati eljárás jelentős exportlehetőséget is biztosít tenyésztőink számára, többek között a dinamikusan fejlődő szarvasmarha ágazattal rendelkező ázsiai országokba, amelyekben egyre nagyobb számban hoznak létre modern, hatékony szarvasmarha üzemeket.

A magyartarka több mint 250 éves múltra visszatekintő, döntően kis és közepes méretű családi gazdaságok által tartott fajta, amely ötvözi a kiváló minőségű, magas beltartalmú tejtermelést és a minőségi hústermelést, ezzel stabil és jó színvonalú alapanyagot biztosít az élelmiszer-feldolgozás számára. 2019-ben 73 ezer magyartarka fajtába tartozó, illetve keresztezett szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók. A fajta nagyon jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat, elviseli a nagyon meleg nyarat és tűri a nyirkos hideget, ami fontos szempont a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodási kényszer idején.

A magyartarka egy hazai szarvasmarha fajta, jelentős genetikai értéket képvisel, megőrzése és továbbfejlesztése stratégiai fontosságú az egyre inkább globalizálódó tenyésztési folyamatok közepette.

A magyartarka tenyésztésszervezését, genetikai fejlesztését és nemzetközi képviseletét az 1989-ben alakult Magyartarka Tenyésztők Egyesülete látja el, és ők koordinálják a genom vizsgálatot, valamint alkotják meg a modern tenyésztési programot.

Forrás: Agrárminisztérium