Back to top

Érdekes konyhai móka: „regrow”, az újratermesztés

Az újrahasznosítás ötlete elérte már a hobbikertészetet is. Ennek lényege, hogy egy amúgy konyhai szempontból hulladéknak számító növényi részből újra fogyasztásra alkalmas növényt növesztünk. Érdemes kipróbálni.

Az újratermesztésnek főleg ősztől tavaszig van nagyobb jelentősége, amikor nehezebb friss zöldségekhez jutni. Mindamellett hogy ez inkább egy kis érdekesség, egy kis játék a növényekkel, értékelhető termésmennyiséget ne várjunk. Kis idő kell hozzá, begyakorolni a mesterfogásokat, mert télen, ha sikert akarunk elérni, profik kell legyünk a gyakorlatban, hiszen akkor a fényszegény körülmények miatt nehezebb a dolog.

A sárgarépa zöldje jó lehet szendvics feltétnek
Fotó: wikipedia

Újratermesztésre sok növény alkalmas. A zöldfűszerek közül többfélét is tarthatunk a konyhaablakban, ám ezek egy idő után a csökkent fénymennyiség miatt megnyúlhatnak. Ilyenkor leszedhetjük a fiatal hajtásokat, és vízben meggyökereztetve új növényt nevelhetünk. Erre jó kísérleti alany lehet a bazsalikom, kakukkfű, oregánó, majoránna….

A sárgarépa, petrezselyem, pasztinák gyökérnyaki része is a szemétbe kerül általában, pedig e növényeknek ez a része gyökér és szár is, valamint a levélkezdemények helye is, így képes arra ez a szelet, hogy reprodukálja a növényt. Na, karógyökérre ne számítsunk így, de friss zöld lombra, ami levesekbe, szendvicsekre tehető arra igen.

Zeller, valamint többféle káposztaféle – köztük egy ritkaság a pak-choi –, mind-mind újratermeszthetők. A káposztáknál se fejesedett növények létrehozása a cél, de egy-egy zsenge káposztalevél összevágva fűszerként is használható.

Zellerlevél is teremhet az előzőleg felhasznált zeller "hulladékából"
Fotó: wikipedia

Mint láthatjuk, a sikerhez nem sok minden kell: a növényi rész megfelelően levágva, vízbe téve, a víz rendszeres cseréje, illetve fény és megfelelő hőmérséklet. Csak vizet használjunk, tápoldatot ne, mert különben sok káros anyag kerülhet az ebből készült ételünkbe, hiszen itt a tápanyag felvevője nem egy komplett növény, csak egy speciálisan meggyökereztetett, életben tartott növényi rész, melynek az anyagcseréje nem azonos egy teljes értékű fajtársával. A levágott növényi részben van annyi tartalék tápanyag, hogy víz jelenlétében néhány levelet kineveljen, mely friss zöldként így egészséges táplálék lesz.

E konyhai játék a növényi részekkel egyre nagyobb és lelkesebb követő táborral bír, így már önálló könyv is megjelent a témában, mely magyar nyelven is elérhető a Melissa Raupach Felix Lill szerzőpárostól „Neveljünk új növényt a konyhai maradékokból!” címmel.

Az újratermesztést, vagy újrahajtatást egy pohár vízben bárki megpróbálhatja, és valószínűleg sikerrel jár majd. Kis idő múlva pedig a konyhában nevelt „újra-növényeket” kóstolhatjuk, és még csak kertészkedni sem kellett hozzá.

Zöldhagyma sem csak a boltban terem...
Fotó: pinterest.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!

Az eredetvédett, sós túró története

A Görgény völgyét sajátos földrajzi adottságai, gazdag növény- és állatvilága miatt évszázadok óta Erdély különös zónájaként tartják számon. A hasonló nevű havasok lábánál és az ugyanezt a nevet viselő patak mentén emberemlékezet óta fakitermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak.