Back to top

Két csőből egy doboz - Üzemlátogatás a Bonduelle gyárban

A feldolgozási idény legforgalmasabb napján akár ötmillió csemegekukorica-konzerv is elkészült a Bonduelle hazai három üzemében. A GMO-mentes vetőmagból fejlődő alapanyagot 120 magyar gazda összesen mintegy tízezer hektáron termesztette. A betakarított csemegekukoricából mindössze fél nap alatt lesz konzerv.

Zahola-Pollák Vanda gyárigazgató, Pásztor Zsolt agrárigazgató (jobbról) és Rákóczi Ferenc műsorvezető mutatta be a cég legújabb alapanyagát
A cég üzemlátogatást szervezett a sajtó képviselőinek a békéscsabai gyárába és egy mezőberényi termesztőterületre. A francia családi vállalkozást jelenleg már a hetedik generáció tagjai vezetik. Három üzemük van hazánkban: 1992-ben megvásárolták a nagykőrösi konzervgyárat, 2003-ban a békéscsabait, rá kilenc évre pedig a nyírszőlősi üzem is a Bonduelle tulajdonába került.

A cégnek világszerte működnek üzemei, és a konzerveken kívül fagyasztott zöldségeket és friss salátakeverékeket is készítenek.

Mindennek az alapja a kiváló minőségű zöldség, a konzervgyár feladata, hogy hosszú időre megőrizzék a termőföldön megtermelt értéket, mondta Zahola-Pollák Vanda, a békéscsabai gyár igazgatója. Az üzemben gyártott konzerveknek mindössze az öt százalékát értékesítik itthon, termékeik sok ország fogyasztóihoz eljutnak.

A Bonduelle nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon a gyártás során, erre a békési megyeszékhelyen is figyelnek: fokozatosan csökkentik a műanyag csomagolások mennyiségét, és előnyben részesítik az újrahasznosítható anyagokat.

Az üzemnek saját szennyvíztisztító telepe van, az ott keletkezett biogázt a sterilizálás során hasznosítják. A tisztított szennyvizet, aminek tisztasága, vízminősége jobb, mint a folyóé, visszajuttatják a Körösbe.

A szokásosnál nagyobb kereslet

Ez az év sok váratlan kihívást hozott. A koronavírus-járvány miatt tavasszal szinte leállt az ország, ám az élelmiszeripar, így a békéscsabai gyár is zavartalanul működött. Megnőtt az igény a zöldségkonzervek iránt, hiszen a szokásosnál többen főztek otthon. Idén megdőlt az a sokéves gyakorlat is, hogy a friss zöldségek idényének beköszöntével mérséklődik a konzervek iránti kereslet. Sőt, nyáron is az átlagos évekénél több konzerv fogyott, mivel sokan a korlátozások enyhítésekor se mondtak le az otthoni főzésről.

Február–márciusban az előző évek hasonló időszakához képest 50 százalékkal emelkedett meg a kereslet a zöldségkonzervek iránt.

A betakarított csemegekukorica fogadása az üzemben
Április–májusban 15-20 százalékkal volt magasabb az igény, és még augusztusban is 5-8 százalékkal nagyobb volt az eladás, mint tavaly. Ezek a változások éves átlagban várhatóan körülbelül 10 százalékkal növelik az eladásokat, mondta a cég marketingvezetője.

A termesztés során gondot okozott a túl sok eső. Előfordult, hogy majdnem az éves átlagos csapadékmennyiség lehullott néhány hét alatt. A betakarított csemegekukorica mennyisége ezért valamivel elmarad a tervezettől, ám a minőség kiváló, mert amikor már szüksége volt rá a növénynek, akkor megkapta a megfelelő mennyiségű napsütést, mondták a Bonduelle szakemberei.

Családi világcég

A Bonduelle világszerte 3100 gazdálkodó partnerrel 120 ezer hektáron 500-féle zöldséget termeltet, és a beszállított alapanyagot 56 gyárban 14 500 munkatársa dolgozza fel. Európában 50 ezer hektáron termeltetnek 18 üzem számára. Magyarországon 120 gazda 14 500 hektáron termel zöldségféléket a Bonduelle-nek, a három feldolgozóüzemben mintegy ezren dolgoznak. A hazánkban termesztett alapanyagokból 465 millió doboz konzerv készül, ami 28 ország fogyasztóihoz jut el. A békéscsabai telephelyen hat éve már konzervdobozokat is gyártanak, tavaly pedig kibővítették a feldolgozást, zöldborsón és csemegekukoricán kívül babot is termeltetnek. A békéscsabai gyárba 6000 hektárról szállítanak be alapanyagot, 55 ezer tonna kukorica-, 20 ezer tonna zöldborsó-, valamint 10 ezer tonna bab- és csicseriborsó-konzervet készítenek évente, azaz naponként másfélmillió darabot. Kukoricából a szezonban naponta 3,5 millió cső érkezik a gyárba.

300 millió konzerv készül

Az USA és Franciaország után Magyarországon termesztik a legtöbb csemegekukoricát, ami nagy szó a három ország méreteit összehasonlítva.

A fogyasztási rangsorban jóval hátrább állunk, amíg az EU-ban évente személyenként átlagosan 8, Franciaországban 11 kilogramm csemegekukorica-terméket esznek, mi csak 3,5 kilogrammot.

A friss zöldségfogyasztás tekintetében sem sokkal jobbak az arányok, ami visszatükröződik a lakosság egészségi állapotában, mondta a cég egyik vezető munkatársa.

A Bonduelle hazánkban idén összesen 156 ezer tonnát termeltetett az aranyszínű zöldségből, amelyből 300 millió konzerv készül, azaz a cégcsoport kukoricatermékeinek 36%-a Magyarországról származik.

A békéscsabai gyárban április–májusban zöldborsót, július közepétől október közepéig csemegekukoricát, október közepétől december közepéig babokat dolgoznak fel.

A konzervdoboz-gyártás, címkézés és csomagolás egész éves tevékenység. A gyár nagy raktárkészlettel rendelkezik, hiszen például a kukoricakonzervek gyártására mindössze három hónapjuk van, az akkor raktárba került mennyiséget szállítják egész évben a vevőknek.

A teljes folyamatot átfogja

A békéscsabai üzem a hajdani konzervgyár területén található, ami még 1962-ben indult. Akkor paradicsom- és alma­sű­rítményt, savanyúságokat készítettek ott.

Ennek ma már nem lenne létjogosultsága, a konzervgyárak mindinkább szakosodnak: inkább kevesebbféle terméket, de nagyon jó minőségben készítenek, mondta Börcsök István termelési vezető a gyárlátogatás elején.

A mosás és válogatás fázisán áthaladt kukoricaszemek
Amióta a Bonduelle megvásárolta, elsősorban a csemegekukorica-feldolgozásra fókuszálnak az üzemben. A 350 fős dolgozói állománynak a fele állandó alkalmazott, a másik felét a konzervipari szezonban foglalkoztatják. A gyár ku­koricafeldolgozó kapacitása 1100 tonna naponta, a három műszakban folyó munkához 50 teherautó hozza az alapanyagot körülbelül 100 kilométeres körzetből.

Az üzemben működő rendszer átfogja és felügyeli a munkát a vetéstervezéstől a termeltetésen át a betakarításig, a konzervdoboz-gyártástól a késztermékig.

A letört, még csuhéleveles kukoricacsövek az előkészítőbe érkeznek. Az első munkafolyamat a fosztás, azt követi a válogatás, amikor az igen gyorsan mozgó futószalagról a dolgozók leszedik a láthatóan túlérett vagy túl kicsi csöveket. Aztán morzsolás címén géppel levágják a szemeket a csutkáról. A kukoricaszemek egy másik gyáregységbe kerülnek, ahol több mosási fázison mennek keresztül.

A szemeket fehér bevonat választja el a fémtől a dobozban
Egy optikai lézeres válogatón is áthalad a termény, ennek köszönhető, hogy a dobozba csak azonos méretű és színű szemek kerülnek, a cső végi apróbb vagy nagyobb szemek nem rontják a termék egyöntetűségét.

A kukoricacsuhét és a csutkát a Bonduelle agrárpartnerei értékesítik, darálás és silózás után állati takarmány lesz belőle.

A dobozba töltött kukoricaszemekre kizárólag enyhén sós vizet töltenek, semmilyen hozzáadott anyagot, tartósítószert nem tartalmaz a késztermék. A doboztető felrakása után a levegőt kiszívják a dobozból, tehát abban vákuum keletkezik, a csírátlanításhoz pedig előbb 115-130 °C-ra melegítik a terméket, majd visszahűtik 24 °C-ra. Ennek köszönhetően 4 évig biztosan megőrzi a minőségét, ha 2-3 év múlva bontja fel a vevő, akkor is olyan az íze, színe, állaga, mint a gyártás utáni napon, mondta a gyár igazgatója.

A Bonduelle igyekszik a gyárakhoz minél közelebb megtermeltetni az alapanyagokat, hogy a lehető legrövidebbre szorítsa a szállítási időt.

Vészforgatókönyv helyett

A békéscsabaihoz hasonló nagyságú gyár esetén nagyon lényeges, hogy az alapanyagból akkor és annyi álljon rendelkezésre, amit a gyártási kapacitás megkíván. A termelés azonban soktényezős, időjárásfüggő is, így adódott a kérdés a bemutatón, hogy milyen vészforgatókönyve van a cégnek a nem várt események ellensúlyozására. Mindig kicsivel több területen, nagyobb mennyiségű kukoricával terveznek, mint amire minimálisan szüksége lenne a gyárnak. Ugyanakkor túl nagy ráhagyással nem dolgozhatnak a teljes biztonság kedvéért, mert ha minden jól alakul, nem tudnák földolgozni. A vészforgatókönyv ezért inkább a termelés folyamatos és szoros nyomon követése. Ez a fajták kiválasztásától kezdődik és a betakarításig tart, így a gyár minden termesztési gondról azonnal értesül. Ennek persze a termelőkkel kialakított partneri viszony is feltétele, mondta Zahola-Pollák Vanda.

A gyors feldolgozásnak és csomagolásnak köszönhetően a zöldség nagyon sokáig megőrzi ropogós, friss állagát, és a konzervbe zárva vitamindús marad.

A konzervdobozok belső felületén található fehér réteg rendeltetése, hogy a zöldség ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. A kukorica útja során több minőségellenőrzési ponton is áthalad, amelyeken a legszigorúbb előírások betartásával vizsgálják a szemeket.

Összehangolt termeltetés

A Bonduelle főként szuperédes csemegekukorica-fajtákat termeltet, legújabb termékük, a Bon­duelle Gold prémium pedig még a szuperédesek közül is kiemelkedik cukortartalmával, tudtuk meg Pásztor Zsolttól. A cég agrárigazgatója hozzátette, hogy a termelőknek ők adják a vetőmagot és a termesztéshez is segítséget nyújtanak, hogy a teljes feldolgozási szezonban, mindennap a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag álljon a gyár rendelkezésére.

Nem tesznek különbséget a termelők között a termőterület szerint, de csak azokkal kötnek szerződést, akik öntözni tudják a területeiket. Idén ugyan erre alig volt szükség, de szárazabb években kellő vízpótlás nélkül nem szavatolható az elvárt mennyiség és minőség.

A területek egy részén lineár öntözés van. Ez a csévélődobosnál gazdaságosabb, mert 5-25 milliméter közötti vízadagok beállítására is lehetőség van, amíg az előzőnél körülbelül 20 milliméter a kijuttatható vízadag.

A cég tízfős agrárcsapata rendszeresen járja a területeket és szaktanáccsal látják el a gazdákat, majd betakarítás előtt a napi mintázásokat is elvégzik, hogy az alapanyag a legmegfelelőbb pillanatban kerüljön be az üzembe. Körülbelül egy hétre előre megtervezik, hogy mikor melyik területen dolgozzanak a kombájnok és a szállító teherautók. Három-négynapos mozgásterük van a beszállításra, így ha egy tábla gyorsabban érik, azt előbbre tudják venni. (Borsónál a betakarítási idő szűkebb, azt még aznap vágni kell, ha elérte a kellő érett­séget.)

Nagy a raktárkészlet, hiszen a feldolgozási szezon csak négy hónapig, az értékesítés tizenkettőig tart

A mezőberényi bemutatóterületen a viszonylag alacsony növényeken látott csövek két nappal voltak a betakarítás előtt.

Az a jobb, ha a tövek csak egy csövet nevelnek, mert a második úgyis apróbb szemű lenne, mondták. Az ideális csövön 18-20 sor, és soronként 35-40 szem van.

Két csőből lesz egy doboz konzerv. A kukorica jól beilleszthető a vetésforgóba, mert akár három évig is lehet önmaga után vetni, ellentétben a borsóval, aminek célszerű évente változtatni a helyét.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/41 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Erős Pista bevetette a szupererőt a csípős szaloncukorban

Karácsonyi hiánycikké vált tavaly az Erős Pistás szaloncukor, és az óriási érdeklődést látva a kecskeméti Univer Product az idén már országosan forgalomba hozta. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé tett sokkal karakteresebb Haragos Pista változatot is. Így a bátrabbak kipróbálhatják, milyen az, amikor Erős Pista extra csípős rokonával beveti a szupererőt.

Életbe léphet az EU és Kína közötti, földrajzi árujelzők védelméről szóló megállapodás

Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásával 2021 elejétől életbe léphet az a megállapodás, amely száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban biztosít védelmet azok jogtalan használatával, termékutánzatokkal szemben - közölte az uniós tanács hétfőn.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.