0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csicsókából bútor?

Csicsóka, kender, cirok – először csak kísérletként, de nemsokára sorozatgyártásba kerülhetnek a növények fel nem használt szárából, rostjaiból készített ökológiai bútorok és egyéb építészeti és belsőépítészeti elemek.

A lengyelországi Łódź közelében található RC Design cég több szakmai intézettel konzorciumban  kutatásokat indított, amelynek eredménye olyan új, természetes anyagok és technológiák kidolgozása, amelyek áttörést jelentenek a bútoriparban. A világ már megérett az ökológiai változásokra, és az egyedi öko- dizájn akár üzleti szempontból is jól működik.

A megrendelők  egyre inkább olyan vonzó bútorok iránt érdeklődnek, amelyek előállítása nem károsítják a környezetet, és minimalizálják az ökológiai lábnyomot. Így nem csoda, hogy a belsőépítészeti ipar vállalatai a környezetbarát és természet közeli technológiák felé fordulnak,

érvel Rafał Cebula, az RC Design alapítója, aki Európa-szerte divat- és ékszerüzleteknek, szállodáknak, és magán megrendelőknek szállít luxus, testre szabott berendezéseket.

A cég  üzemében  régóta kiforrott az ötlet, hogy saját tervezésű és környezetbarát anyagokat használjanak az eredeti és az elegáns berendezések gyártásához. Az idén túlléptek a tervezés szakaszán.

A bútoripar számára új anyagok kifejlesztésére a  teljes spektrum lefedése érdekében konzorcium jött létre az agrotechnika, a nyersanyag-feldolgozás és a fafeldolgozási technológia területéről a leginnovatívabb szakemberek részvételével. Céljuk az

új anyagok kifejlesztése, ami elsősorban növényi, tartós, nagy sűrűségű ragasztott laminált fa, amely erős, tartószerkezetek, lépcsők és ablakpárkányok építésére is alkalmas.

Az új anyag megegyezik a tölgy keménységével, ugyanakkor mentes a természetes fa hibáitól. Ezekhez például a csicsóka, a kender és a cikrok fel nem használt szárait használják.

Dolgoznak egy másik terméken, amely egy vékonyabb bútorlap és szintén növényi, teljesen természetes alapanyagokból áll, természetes gyantákkal ragasztva.

Ez egy kreatív anyag, hiszen ezeknek a paneleknek a felületeit már a gyártási fázisban díszíteni lehet préselt növényi vagy akár virág darabokkal.

Ha minden elképzelésük megvalósul, a cég két év múlva megkezdheti az új anyagok tömeggyártását.

Az ötlet szerzői nem kételkednek abban, hogy az új technológia alkalmazása mérhető környezeti előnyökkel jár, például nagy mértékben hozzá járul az erdőterületek megmaradásához. A lengyel erdők évente mintegy 4 tonna száraz faanyagot adnak hektáronként bútorok gyártása és az építőipar számára. Azok a növények, amelyekkel az RC Design és partnerei a kutatást végzik, mint például a kender vagy az óriási miszkantusz, évente 10–25 tonna szárazanyagot adnak hektáronként. Könnyű kiszámítani, hány hektárnyi erdő kímélhető meg az új módszerrel gyártott faipari elemekkel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl