Back to top

Klímasemleges mezőgazdaság – termelői vélemény

Az Európai Parlament október 7-én elfogadta a az egész EU-ra kiterjedő klímarendeletet, amely a tervek szerint biztosítja az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot, és amely a mezőgazdasági termelőket ösztönzi a szén-dioxid-megkötés fokozására.

Fotó: pixabay.com
Az EU éghajlattal összefüggő jogokról szóló jelentésében szerepel a javaslat a mezőgazdaság szén-dioxid-jóváírási rendszerének létrehozására, azzal a céllal, hogy növeljék a mezőgazdasági területeken a szén-dioxid megkötését, és így piaci alapú megközelítés révén növeljék a mezőgazdasági jövedelmeket. A kezdeményezést az európai farmereket és szövetkezeteket tömörítő szervezetek is támogatják.

A változatos, helyi és családi gazdaságok struktúráján alapuló uniós gazdálkodási modell a világ leghatékonyabb gazdálkodási rendszere közé tartozik. Az uniós mezőgazdaság 1990 óta 25 százalékkal növelte általános termelékenységét, miközben ugyanebben az időszakban 20% -kal csökkentette üvegházhatásúgáz-kibocsátását – áll a Copa & Cogeca közleményében.

A mezőgazdaságban a termelés növekedése nem jár együtt a környezeti hatás ugyanolyan arányú növekedésével. Ennek ellenére az EU mezőgazdasági termelői elsőként érzik az éghajlatváltozás hatásait, és tudják, hogy még többet kell tenni az alkalmazkodás és a hatások enyhítése érdekében. Ezenkívül Európában egyetlen más ágazat sem lesz képes természetes úton eltávolítani a légkörből származó kibocsátásokat, miközben támogatja a bioalapú gazdaság fejlődését és garantálja az élelmezésbiztonságot.

illusztráció
Fotó: pixabay.com
Léteznek megoldások, valamint példák a legjobb gyakorlatokra. Erősebb politikai támogatásra és megfelelő pénzügyi eszközökre van szükség. Ezért a Copa & Cogeca üdvözli a Nils Torvalds (Renew), Asger Christensen (Renew) és Peter Liese (EPP) európai parlamenti képviselőknek egy uniós mezőgazdaság széndioxid-jóváírási rendszer létrehozása érdekében végzett munkáját.

Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára hangsúlyozta:

„A rendszer alkalmazása kivételes lehetőséget jelent az európai mezőgazdaság számára, hogy kiaknázza a mezőgazdasági földterületek szénmegkötő képességét. Létfontosságú továbbá, hogy piaci alapú jövedelmet biztosít a gazdálkodók számára, és kilátásokat ad fiatal gazdáink számára.”

„A gazdálkodás első stratégiai szerepe az élelmiszer előállítása és az élelmezésbiztonság biztosítása, ami az időjárási szélsőségekkel szemben a változó éghajlat miatt egyre nagyobb kihívást jelent. A szén-dioxid-gazdálkodás támogatása a javasolt EU éghajlati törvényben megmutatja az európai szintű politikai elkötelezettséget abban a tekintetben, hogy szinergiákat teremtsen az élelmiszertermelés és az éghajlatváltozás mérséklése között, és ösztönözze globális partnereinket a példa követésére. A szén-dioxid-jóváírási rendszer létrehozása pragmatikus és konkrét környezeti megközelítés, nekünk pedig további ilyen eszközökre van szükségünk.”

A szén-dioxid-jóváírási rendszer megalapozása és a jövő évtized klímavédelmi terveinek kidolgozása érdekében a Copa & Cogeca most gyors helyzetértékelést vár a Bizottságtól.

Egyes szupernövények képesek a légöri CO2-t a talajban tartósan megkötni
Fotó: pixabay.com
Az európai mezőgazdasági termelői és agrárszövetkezeti szervezet emellett a gazdálkodók és más mezőgazdasági érdekelt felek bevonását kéri az egész EU-ra kiterjedő alkalmazott kutatásba, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll a talaj megőrzése érdekében. Ez a tudás döntő fontosságúnak bizonyul a szén-dioxid-gazdálkodás megtervezése és megvalósítása szempontjából.

Az éghajlati törvény külön szerepet szán az ökoszisztémák szén-dioxid-eltávolítási potenciáljának, ahol a mezőgazdaság és az erdészet természetesen jelentős mértékben hozzájárulhat a társadalmi előnyökhöz. A 2030-ig tartó ambiciózus üvegházhatásúgáz-csökkentési célkitűzéssel kapcsolatban a Copa & Cogeca hangsúlyozza a nettó célkitűzés fontosságát, ahol a csökkentések magukban foglalják az üvegházhatást okozó gázok eltávolítását is. Ezért az európai gazdálkodók és erdőtulajdonosok, mint a föld fő gondnokai, támogatják az európai szénelnyelők fokozását a javasolt EU klímatörvényben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Copa&Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Precíziós gazdálkodás - A cél: a tábla legkisebb részén maximalizálni a jövedelmezőséget

A vírusválság miatti idei rendkívüli események még inkább rávilágítottak arra, mekkora jelentősége lehet az okos megoldások alkalmazásának a hazai agráriumban. Az Agrárszektor Konferencia egyik szekciójának fő témáját az adta, milyen precíziós és digitalizációs eljárásokkal találkozhatnak a hazai gazdálkodók.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Rekord vadlúdlétszám Tatán

A Tatai Vadlúd Sokadalom szerint az 1980-as évek közepétől nem számoltak össze annyi vadludat a természetvédelmi szakemberek a tatai Öreg-tavon, mint e hét hétfőjén. De a hét még újabb rekorddal kecsegtethet az elmúlt napok történései alapján, ugyanis már november 25-e óta érzékelhető volt az intenzív vadlúdvonulás.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.