Back to top

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

A fruchthandel.de zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakportál beszámolója szerint a gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős szövetségi minisztérium két partnerével (Fairtrade International, illetve Forum Fairer Handel) együtt fektetett be az említett segélyalapba.

Fotó: Pixabay
Dr. Gerd Müller miniszter úgy kommentálta a hírt, hogy

„a koronavírus rávilágított, mennyire szoros szálak fűznek minket a világ többi részéhez, és mennyire sérülékenyek vagyunk. Szolidárisnak kell lennünk a fejlődő, illetve a közelmúltban iparosodott országok legszegényebbeivel, főleg most, válság idején.”

Az alapból 24 déli ország 400 ezer kistermelőjén tudnak gyorsan, bürokráciamentesen, hatékonyan segíteni – olyanokon, akik a koronavírus-válság miatt közvetlenül bajba kerültek.

Az azonnal segéllyel egyrészt a kistermelők aktuális problémáira adnak gyors megoldást, másrészt a koronavírus terjedését megelőző intézkedéseket finanszírozzák:

főleg élelmiszert, vetőmagot és higiéniai cikkeket  juttatnak el az érintetteknek, másrészt a vírussal kapcsolatos felvilágosító kampányt indítanak a helyi médiában.

Rendelkezésre bocsátanak továbbá a termesztést szolgáló berendezéseket és kisebb gépeket (növényház, őrlő-, hámozó-, pirító- és szárítógép, komposztáló), valamint célzott szaktanácsadásra is jut az összegből, hogy ne kelljen leállnia a különféle mezőgazdasági termékek fair kereskedelmének.

"A szükséghelyzetben lévő, extrém magas fertőzöttségű területeken élő partnereinknek segítünk most, akikkel évtizedek alatt közösen építettük ki a fair kereskedelem struktúráját" – fogalmazott Matthias Fiedler, a Forum Fairer Handel ügyvezetője.

A program még két évig fut a tervek szerint, és a világjárvány elmúlta utáni fenntartható újjáépítésre is szánnak keretet, számol be róla a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Helyenként már leesett az idei első hó

Télies idővel búcsúzott az idei ősz, az északkeleti országrészben átmeneti hóréteg is kialakult, melyről részletesen beszámolunk. A folytatásban jelentősen megenyhül az idő, újabb csapadék is érkezik, főleg a Dunántúlra, ahol a november jelentős csapadékhiánnyal zárt.

Érmes gúthi dámbikák a rendhagyó szezonban

A koronavírus járvány miatt rendhagyó dámszezont zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A világhírű, kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen a megszokottnál jóval kevesebb, 64 lapátos bikát ejtettek el a vadászok.

A magyar piac meghatározó szereplője

Az egyetlen termelői tulajdonban lévő, egyben a második legnagyobb magyar tejipari cég ez év júliusában tartott taggyűlésén újabb 3 évvel meghosszabbították Rózsás Mónika ügyvezető igazgató megbízatását. A pénzügyi szakember 2018 őszén vette át a vállalat irányítását, aminek korábban a gazdasági igazgatója, illetve ügyvezetőigazgató-helyettese volt.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Új mobilalkalmazás méri a növényvédelmi termékek környezeti hatását

Egy olyan új mobilalkalmazás vált elérhetővé, amely segíti a termelőket a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.