0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Felpörög Almeria

Ahogy jön a tél, egyre nagyobb arányban lát el minket paprikával, paradicsommal, uborkával és egyebekkel „Európa téli zöldségeskertje”, lassan teljes üzemre kapcsol a Spanyolország legdélebbi vidékén fekvő almeriai fóliás termesztőkörzet.

A 42. naptári héten, vagyis október közepén a paradicsom, a cukkini és a kígyóuborka ára ugrott meg a legnagyobb mértékben, ami jól tükrözi, hogy felpörög a termesztés, és kereslet is van a spanyol árura – számol be róla a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

A paradicsom – fajtatípustól függően – 0,8-1,5 euróért hagyja el a spanyol logisztikai központokat, a klasszikus „gömb” a legolcsóbb, a hosszan pulton tarthatók a közepes árfekvésűek, a

különlegességnek számító körte alakúak pedig akár 1,5 eurót is érhetnek.

A zsenge cukkini ára 2,2-2,5 euró, a nagyobb terméseké 1,9-2,2 euró. A padlizsánért is jó árat kapnak a szövetkezetek, a csíkos termésekért 1-1,3 eurót, a klasszikus hosszúkásért 0,9-1,2 eurót. Október közepén a korai padlizsánfajták csúcstermést adtak, ezen a héten már a későbbiek szedése is elkezdődik.

Paprikából a Lamuyo típusok jól mennek most, a piros változatok ára 1-1,3 euró, a zöldeké 0,6-0,95 euró; míg a piros kaliforniai paprikák kilóára 0,6-0,8 euró, a sárgáké és a zöldeké 0,6 euró.

A legtrendibb paprika mégis a Dulce Italinao típus, abból a zöldet 0,7-1 euróért adják a spanyol szövetkezetek, a pirosért pedig akár 1,4 eurót is kaphatnak, ami jelenlegi árfolyamon több mint 500 forint.

Almeria hamarosan eléri kapacitásainak csúcsát, vagyis egyelőre még felfutóban van az exportált mennyiség, a következő időszakban még több onnan származó zöldséggel találkozhatunk az áruházakban, számol be róla a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruchthandel.de