Back to top

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Várhatóan két beterjesztésre, a 165-ös és 171-es módosításokra szavaznak majd. A 165-ös módosítás tiltaná, hogy növényi termékeknél ilyen kifejezéseket használjanak.

Ha a rendelet törvényerőre lép, akkor a vegetariánus burgereket „vegetariánus korongoknak” a vegetariánus kolbászokat pedig „vegetariánus csöveknek” kellene átnevezni.

A 171-es módosítás a tejtermékeknél szokásos szófordulatokra vonatkozó korlátozásokat bővítené. Az olyan kifejezéseket, mint a „mandulatej” és „vegetariánus sajt” már eleve betiltották az EU-ban, de a 171-es ennél is tovább megy, és korlátozná a tejtermékek alternatíváinál az olyan leíró nevek használatát, mint például a „yoghurt stílusú” és „sajt alternatíva”. A 165-ös és 171-es módosítások támogatói szerint ezek mind a fogyasztók összezavarásának elkerülésére irányulnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/farminguk.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.

Több mint 100 forinttal drágult a hamburger egy év alatt

A napokban közölte a KSH, hogy augusztusban átlagosan 4,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon. Alaposabban megnézve a táblázatokat azonban az látszik, hogy sok termék és szolgáltatás bőven 10 százalék felett drágult a nyáron.

A kínai galagonya

Egyre többen keresik a gyógyhatású gyümölcsöket, amelyek fontos táplálkozási kiegészítők. Megjelent a hazai termesztésben a homoktövis, a fekete berkenye, az utóbbi évtizedekben nagy területen telepített bodza, vagy éppen a viszonylag új goji bogyó is gyógyhatású növényként. A kínai galagonya itthon még alig ismert, noha alternatív gyümölcskultúraként hazánkban szinte mindenütt megél.

Állandósulhatnak a hiányok az üzletekben Angliában

A legnagyobb brit élelmiszeripari szakmai szervezet vezetője szerint most már olyan méreteket ölt a munkaerőhiány a szektorban, hogy javulás kilátása nélkül állandósulhatnak az egyre érzékelhetőbb hiányok a brit élelmiszer-kiskereskedelemben.

Miért tapasztalhatunk mellékhatásokat, ha felhagyunk a cukorfogyasztással?

A cukorfogyasztás 2008 óta folyamatosan csökken, aminek számos oka lehet, többek között az ízlés és az életmód változása, valamint az elmúlt évtizedben az alacsony szénhidráttartalmú diéták térnyerése, például a keto-diéta népszerűségének növekedése. A túlzott cukorfogyasztás egészségünkre gyakorolt negatív hatása szintén a csökkenés hátterében állhat.