0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

Más országokban vérgombának, vagy tölgynyelvnek is nevezik. Nagy mennyiségben főleg melegebb területeken fordul elő – Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában, Ázsiában és Dél-Európában, de nálunk is érdemes keresgélni az erdőkben.  

A májgombák laposak, 10-20 cm szélesek, de akár 40 centiméteresre is megnőhetnek, körülbelül 2-5 cm vastagok és alakjuk a májra hasonlít.

A fiatal termőtestek világosak, halvány narancssárga és a rózsaszín árnyalatúak, míg az érettek vörös, lila, kármin, néha barna és lila árnyalatokkal rendelkeznek. Az öreg, gyenge fákon, általában a tölgyeken és a gesztenyéken fordul elő.

Májra emlékeztető, nagy testű, elsősorban fák törzsén élősködő faj. A tölgynyelv nevet is okkal kapta, hiszen  alakja hasonlít egy kinyújtott nyelvre. Hazánkban ökörnyelv gombaként is emlegetik. Mi a helyzet a vérgomba elnevezéssel? Nos, ennek a gombának termőteste, miután megtört, vörös folyadékot bocsát ki, amely kissé hasonlít a vérre. Húsa szintén vérvörös, fehér erekkel. A gomba felszíne alatt elhelyezkedő csövek megnyomásakor rózsaszínűvé válnak, és „vérezni” kezdenek.

A májgombát sok országban védelem alatt áll, nem szabad károsítani vagy megcsonkítani, és leszedni. Hazánkban nem szerepel a védett gombafajok listáján.

Érdekes, hogy amikor a májgomba megtámad egy fát, az barna rothadásnak indul, és ezen a részen  a fa vörösre színeződik, ami értékessé teszi a bútorgyártásban, vagy fa tárgyak készítésekor.

Fiatal példányaik ehetők, de fogyasztás előtt érdemes áztatni, vagy előfőzni rendkívül magas csersav-tartalma miatt.
Szárításra alkalmas, szószokhoz és levesekhez adható.Leggyakrabban azonban szeletelve sütve, fűszerekkel fogyasztják.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu