Back to top

Fogyasszuk kristályosan is a mézet - ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Szerencsére az a  közhiedelem, miszerint a méz azért kristályosodik ki, mert a méhész cukrot tett bele, eltűnőben van.

A kristályosodás – régi nevén „jegecesedés” -  teljesen természetes folyamat. A méz attól függően kristályosodik ki előbb vagy utóbb, hogy melyik úgynevezett egyszerű cukorféléből - fruktózból vagy glükózból - van benne nagyobb arányban.

A repceméz például a benne lévő nagyobb glükóz aránynak köszönhetően,  már egy héttel a pörgetés után kristályossá válik.

Az akácméz ezzel ellentétben jóval később kristályosodik ki, mivel abban nagyobb arányban található fruktóz.

Aki figyelemmel kíséri a mézről írt cikkeinket (lásd Miért egészségesebb a méz a cukornál?), már tisztában van a méz bizonyos alaptulajdonságaival. Az egyik, hogy más édesítőszerekkel ellentétben, olyan anyagokat, enzimeket, ásványi anyagokat is tartalmaz, mintegy 181 félét, melyek különösen jó hatással vannak az emberi szervezetre, regenerálóan hatnak rá, védelmet nyújtanak neki stb. 

Ám enyhe hatású savakat is tartalmaz a méz, melyek a betolakodó kórokozókat - vírusokat, baktériumokat - elpusztítják illetve az emésztőrendszerünkből a víz felvétele során hidrogén-peroxid keletkezik belőle, mely szintén segít a kórokozóktól való megszabadulásban a fertőzés kezdeti stádiumában.

Ha tehát kristályos a méz az nem gond, hiszen ugyanúgy tartalmazza ezeket az anyagokat.

Viszont, ha a mézet folyamatosan melegen tartják (35-45 °C), netán időről időre felmelegítik, mikrózzák hogy jól mutasson a polcokon, akkor az enzimek törvényszerűen előbb-utóbb lebomlanak, illetve káros anyagok is keletkeznek benne.

Legjobb, tehát ha hozzászokunk, hogy kristályosan is fogyaszthatjuk a mézet.

Előfordulhat viszont, hogy a használhatóság érdekében - mert valamivel össze kell kevernünk a folyékony mézet - mégiscsak fel kell olvasztanunk.

Ilyenkor ezt egyszerűen az alább leírt módon tegyük. Ezáltal a legkevésbé fogunk ártani a mézben található hasznos anyagoknak. A felolvasztás menetét ezen a videón is nyomon követhetjük (a 35-ik másodperctől.)

Honey with Turmeric and Black Pepper - against viral and bacterial infections (flu, cold, ulcers)

Helyezzük meleg „vízfürdőbe” (max 40-45 °C vízbe) az üveg kristályos mézet, vagyis egy lábasba úgy, hogy a meleg víz az üveg harmadáig feléig érjen. Egy kiskanalat is belehelyezhetünk a lábasba, hogy ne teljesen érje az edény alját az üveg.  Nem feltétlenül szükséges a hőfokot hőmérővel mérni, onnan tudjuk, hogy megfelelő a hőfok, hogy a hőmérséklet a  kéznek még elviselhető, kellemes.

Időnként kavargassuk meg a mézet és ha a víz hőfoka csökken, indítsuk újra a tűzhelyet. Addig ismételjük ezt, amíg a méz állaga olyanná válik, amilyennek szeretnénk.

Ajánljuk még:

Vigyázzunk magunkra  a második hullámban- egy gyógyhatású mézes készítmény

Méhekkel a koronavírus ellen- interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

Mi lesz a mikulásvirággal?

Az osztrák mikulásvirág termesztők a magánszemélyek vásárlásaiban bíznak. Mivel a kertészetek a lezárás alatt is nyitva tarthatnak, sokan saját üvegházaik dekorálásával csábítják magukhoz a vásárlókat, akik a növények mellet karácsonyi asztaldíszeket, kompozíciók is vásárolhatnak.

A járványra való tekintettel empatikus magatartást kér az agrárkamara az áruházláncoktól

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kéri a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy a beszállítóiknál bekövetkező igazolt koronavírus-fertőzések miatti termelési és szállítási problémákat rugalmasan és empátiával kezeljék.

„Drive in” zöldségesbolt a nagybani piacon

A főként a vendéglátóipar és az egyéb nagykonyhák ellátására szakosodott nagybani zöldség-gyümölcs piacok szereplői éppúgy szenvednek most, mint maga a HoReCa szektor. Többen igyekeznek a lakossági vevők felé nyitni, ezt teszi a müncheni nagybani egyik kereskedője is, aki kreatív megoldást talált ki, „drive in” zöldségest nyitott.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.