Back to top

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Mindössze 300 példánya él hazánkban a gellowaynek, holott húsa kiváló és nagyszerűen tudja hasznosítani a vizenyős területek legelőit is. Így van ez a Dáva és Somogyudvarhely mellett legelő gulya esetében is, amelynek látványossága és kuriózuma is egyben a gelloway szarvasmarha. 

MMG - Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

A 18.században élt William McCombie  skót, angus és rövidszarvú tenyésztő így vélekedett: 

„A galloway kétségtelenül sok, nagyszerű képességgel rendelkezik. Páratlan a szegényes adottságú vidékeken, mint amilyen a mi Aberdeenünk, ahol nem is tudna más megélni. Nincs is más fajta, mely többet érne egy fontjánál az első osztályú gallowaynek.”

Gelloway marha
Fotó: BNE
Leggyakoribb színei a fekete (mahagóni színű szőrvégekkel), dun (sötétbarna), fehér (fekete pigmentfoltokkal, fekete fülekkel, szájjal és lábakkal), belted (fehér övvel).

Bár nincs írásos bizonyíték, amely alátámasztja a feltételezést, de azt gondolják, hogy a holland lakenvelder fajta az, amely az öves mintáját és jó tejelő képességét adja.

Évszázadokon keresztül Skóciában fejték. Erős szelekciós nyomásnak volt kitéve az öves minta rögzítése érdekében. A fajta XVII – XVIII. században került be a Skócia és Német-Alföld között folytatott kereskedelem révén.

A galloway fajta jellemzői:

A galloway az extenzív, úgynevezett robosztus húsmarhafajták közé sorolható. Kis, maximum közepes testnagyságúnak tekinthető, genetikailag szarvtalan. A természeti körülményekkel szembeni nagyfokú tűrőképesség, a legelő és takarmányozási feltételekkel szembeni igénytelenség jellemzi. Alkalmas a természeti táj ökológiai potenciáljának megerősítésére. Kitűnő ellenálló képességű, éven át szabadban tartható.

A fajta előnyös tulajdonságai, használhatóság:
Kettős rétegű bundájuk, középhosszúságú első és sűrű alsó szőrzetük a legkedvezőtlenebb éghajlati viszonyok mellett is elegendő védelmet nyújt és így egyformán tűri a hideget, szárazságot, esőt vagy havat.
Az igénytelenség és edzettségi állapot révén különös jelentőségük van a természeti környezet megóvásában, leharapják a kákát, kórót, a fenyért és egyéb bozótot. A növényzet kímélő és a fokozatos lerágása révén elősegítik a növényzet fajtaszaporodását.

A nedvesebb, ingoványosabb területeken, a gyepen alig tesznek kárt taposásukkal, mert testtömegükhöz és testmagasságukhoz képest a csülök felülete nagy.

Utólegeltetésre vagy másfajú állatokkal (például lovakkal) való együttlegeltetésre is alkalmasak.
A hústermelésük közepes, takarmányhasznosításuk kitűnő, a hús minősége az intermuszkuláris zsír arányos beágyazódásával jó márványozottságot, rendkívüli ízletességet garantál. A fajta kitűnő példája lehet a környezetvédelmi, természetmegőrző szerepet is szolgáló tenyésztés és hústermelés harmonizált megvalósulásának.

Gelloway marhák
Fotó: BNE

Termékenység anyai tulajdonságok: 
A galloway bikák rendkívül termékenyek a többi fajta bikáival szemben. A galloway fajta 95,5%-os választási százalékkal rendelkezik. A borjú rendkívül ellenálló már születéskor. Csak az élő leválasztott borjúnál lehet profitra számítani. Nagyon jó borjúnevelő képességgel jellemezhetőek, kiváló minőségű a tejük és óvják borjaikat. Épület nélkül tarthatóak egész éven át, jól tűrik kettős rétegű bundájuknak köszönhetően a kedvezőtlen éghajlati viszonyokat is.

Legelő kímélés hasznosítás: 
Erősen ázott, lejtős területeket is kíméletesen lehet velük legeltetni. Testnagyságukhoz képest széles patáik a más fajták által okozott 10%-os taposással szemben csupán 1%-os kárt okoznak. A teljes legelőt lelegelik, a fűféléket, a sást, a gyomot, a csalánt és a zsenge bogáncsot is elfogyasztják.

Magas minőségű hús:
Rendkívül ízletes, sovány, márványozott húsminőség jellemzi, valamint sokszor 73%-os húskihozatal, mellyel nemzetközi viszonylatban is carcass versenyek győztese. A fajta átlagra a 60% fölötti húskihozatal a jellemző.

Kiváló minőségű, egészséges húsmarha:
Az extenzív körülmények között tartott marhák húsának magas a linolsav-tartalma, amelyet az emberi szervezet nem tud megtermelni, ezért mesterségesen kell az étrendbe felvenni. A linolsav csökkenti a veszélyes típusú LDE-koleszterin szintet, megakadályozza a trombózist és védi a koszorúereket. Kanadai kutatásokban kimutatták, hogy magas az esszenciális zsírsavak, omega-6 (linolsav) és az omega-3 (linolénsav) tartalma, ezek egymáshoz viszonyított aránya 3:1.

Forrás: 
mhagte.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

„Mi lesz az ünnepi vacsora?” - A sertéshús népszerűsége töretlen

Az ünnepek közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti.

Ezért hasznos a kutyaiskola

A kutya ösztönlény, ragadozó, természeténél fogva minden helyzetben a számára előnyösebb utat keresi, sőt akár profi manipulátorokká is tudnak válni – vallja Gerényi Nóra kutyatréner. Ezért is fontos a kutyák és a gazdáik számára egyaránt a képzés.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.