Back to top

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Október második dekádjában az átlagosnak megfelelő, csendes időjárás volt a jellemző. A sok csapadékot hozó frontok elvonultak, cserébe túlnyomóan napos idő alakult ki, ami kedvez az esőzések miatt megakadt mezőgazdasági munkálatok folytatásának. Az erősen felázott talaj miatt néhány feladat befejezése csúszik, különösen a szántóföldön. A kertészetekben és a házikertekben a betakarítás már jórészt befejeződött, most inkább a jövő évre való felkészülés az időszerű. Most elsősorban a házikerti aktuális teendőkről írnék.

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Ez

főként lehullott lombból, beteg gyümölcsből, zöldségfélék maradványaiból és fűnyesedékből tevődik össze.

Később aztán még hozzájön a metszés során keletkező rengeteg ág és gally. Régen ezek nagyját általában elégették, amivel komolyan szennyezték a környezetet, ez viszont napjainkban már jórészt mindenütt tiltott vagy korlátozott tevékenység. Más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni a kertben keletkező szerves hulladékok eltüntetésére. Az egyszerűbb megoldás, ha a hulladékkezelő cégre bízzuk, hogy komposztáló telepekre szállítsa a zöldhulladékot, erre már széles körben van mód. A másik, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása talajtakarásra, vagy pedig a komposztálás a kertünkben.

Mindkét megoldással visszakerülnek a talajba a növények számára felvehető tápanyagok.

A lebomló szerves anyaggal a talajélet számára nélkülözhetetlen humuszanyagok és hasznos mikroorganizmusok milliárdjai jutnak vissza a természetes körforgásba. A megfelelő vastagságban elhelyezett mulcs – legyen az fakéreg, lezúzott gally, kigyomlált növény, falevél – tökéletesen megóvja a talajt a kiszáradástól, sajátos mikroklíma alakul ki alatta.

Füvesített és mulcsozott kajszis
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Megakadályozza a talaj gyomosodását, egyúttal fokozatos elbomlásával tápanyagforrásként is szolgál. Sokan úgy tartják, hogy a diófa levele alkalmatlan a komposztálásra, mert olyan anyagokat tartalmaz, melyek károsak más növényekre. Ez a gátlás megszüntethető, ha más növényekkel keverjük a diólombot, és így érleljük a komposztálás során. A jó komposztkészítés titka, hogy vegyesen tartalmazzon alacsony és magas nedvességtartalmú anyagokat, gyorsan és lassan lebomló növényi részeket, ezeket egymásra rétegezve helyezzük a komposztálóba. Legyen állandóan földnedves állapotú, és rendszeres átforgatással gondoskodjunk a levegősségről, mert a korhasztó mikroorganizmusok levegőtlen környezetben elpusztulnak.

Ha jól végeztük munkánkat, akkor két év alatt tökéletesen érett, földszerű komposztot nyerünk,

mely a talaj dúsítására, a talajélet serkentésre és nem utolsósorban tápanyag-visszapótlásra lesz alkalmas.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

Díszkertész ágazat - Változások a technológiában

A járványügyi helyzet idén nem sok lehetőséget adott szakmai találkozók, továbbképzések szervezésére. A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szemináriumára még éppen sor kerülhetett a novemberi szigorítások bevezetése előtt, de a szervezők eleve úgy hirdették meg, hogy azt online is követhették az érdeklődők.

Az Aldi olcsóbban venné a banánt, a termesztők ezt már nem nyelik le

Igen komoly ellenállást váltott ki a Costa Rica-i banánágazatban az Aldi döntése, miszerint 2021-ben alacsonyabb áron szerezné be a banánt. Legutóbb az Aproban, az ország független banántermesztőinek szövetsége tiltakozott a közleményében.

Egyre több a hamisított peszticid

Jelentős mértékben nő a hamis, nem engedélyezett vagy betiltott peszticidek illegális kereskedelme. Amellett, hogy ezek potenciálisan hatástalanok, a haszonnövényeket, környezetet, sőt akár az emberi egészséget károsító összetevőket is tartalmazhatnak.

„Drive in” zöldségesbolt a nagybani piacon

A főként a vendéglátóipar és az egyéb nagykonyhák ellátására szakosodott nagybani zöldség-gyümölcs piacok szereplői éppúgy szenvednek most, mint maga a HoReCa szektor. Többen igyekeznek a lakossági vevők felé nyitni, ezt teszi a müncheni nagybani egyik kereskedője is, aki kreatív megoldást talált ki, „drive in” zöldségest nyitott.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.