Back to top

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Leghosszabra megnövő hazai kígyófajunk. Előfordulhatnak kétméteres példányok is!
Leghosszabra megnövő hazai kígyófajunk. Előfordulhatnak kétméteres példányok is!
A riadalom nagy szokott lenni, különösen akkor, ha kisgyermek is van a családban.

Annak, aki természetközeli lakóhelyet választ magának, el kell fogadnia két dolgot: egyrészt a természetben előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, hogy az ott élő állatokkal is találkozzunk; másfelől hogyha gyermekünk születik, az nem jelenti azt automatikusan, hogy a környezetünkben élő – amúgy rovarokkal, apró rágcsálókkal táplálkozó – állatok utódainkat óhajt­ják majd elfogyasztani.

Tény, hogy a cselőpókok madárpók-szerű küllemükkel valóban rémisztőek lehetnek sokunk számára, míg a kígyóhoz eleve előítéleteket neveltek belénk, azonban tudnunk kell, hogy ezek az állatok nem azért jelennek meg otthonaink közelében, mert bántani akarnának bennünket. De akkor vajon miért jönnek? Tavasszal, a telelésből ébredő csúszómászók a párzási időszakban intenzíven keresik fajtársaikat. Sokkal többet mozognak, mint a „szürke hétköznapokon”, és csak véletlenül bukkannak fel olyan helyeken, amelyeket egyébként messziről elkerülnének. Ősszel pedig – amikor a legtöbb pókkal és kígyóval találkozhatunk – egyszerűen a hideg elől keresnek menedéket, megfelelő telelőhely után kutatva. Az üresen álló nyaralók, présházak, melléképületek, a felrepedezett betonfelületek, a pincék, kertben hagyott tárgyak, rőzsekupacok az ízeltlábúak, hüllők szemszögéből ideális búvóhelynek számítanak a téli időszakra.

Cselőpók kövek között
Cselőpók kövek között
Ezek az állatok kis méretüknél fogva, meglehetősen félnek tőlünk, és – ha csak tehetik – elmenekülnek előlünk. Akkor is a tágabb környezetünkben élnek, ha nem látjuk őket, főként éjjelente mozogva, amikor alszunk, vagy épp nem vagyunk jelen. Ebből is látszik, hogy kerülnek bennünket. Mindezek ellenére, ha ember és állat találkozik, többnyire utóbbiak húzzák a rövidebbet. Az általános emberi reakció ugyanis az, hogy a riadt kerttulajdonosok automatikusan levágják egy ásóval a sikló fejét, vagy csak úgy agyonverik egy lapáttal a rettegett állatot. Még az is az állatok életébe kerülhet, ha csak egyszerűen megzavarjuk őket telelésük közben.

A helyes eljárás az, ha békén hagyjuk az állatot!

Ha mégis szeretnénk eltávolítani a portánkról, akkor fogjunk bármilyen hosszabb nyelű háztartási vagy kerti szerszámot – akár egy faágat –, és ahelyett, hogy pallosként alkalmaznánk, óvatosan helyezzük át vele a „betolakodót” a kerítés túloldalára. Esetleg – szintén óvatosan – tereljük egy dobozba vagy üres cefréshordóba, és engedjük el egy megfelelő élőhelyen – higgyék el, azonnal menekülőre fogja. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy az adott faj rendelkezik-e méreggel, akkor különösen indokolt az eszköz használata; ne nyúljunk kézzel ismeretlen állathoz! Ha jó minőségű fotót tudunk készíteni róla, akkor később megkérhetünk egy szakértőt, hogy azonosítsa a látott fajt.

Ne feledjük, hogy ezek a kevésbé kedvelt állatok, azokat a rovarokat és rágcsálókat tizedelik, amelyek egyébként zavarnak bennünket.

Továbbá azt is tartsuk szem előtt, hogy a szóban forgó fajok mind természetvédelmi oltalom alatt állnak, azaz védettek!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Új lendületet kap a magyar agrárium

Megjelent a Magyar Közlönyben a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.