Back to top

A paradicsom lehet a kulcsa az aranka fajok elleni védekezésnek

A nünbergi Friedrich-Alexander Egyetem kutatói a Tübingeni Egyetem, a Tromsøi Egyetem, az UC Davis és a norwichi Sainsbury laboratórium munkatársaival együttműködve felfedezték, hogy egyes paradicsom fajták hogyan védekeznek a kártékony aranka fajok ellen. Egy idáig ismeretlen receptor segítségével azonosítják a parazitát.

Az aranka (Cuscuta) a szulákfélék családjába tartozó nemzetség, melyhez közel 201 élősködő gyomnövény faj tartozik. Az aranyfonálfűként vagy herefojtóként is ismeretes gyom igen komoly károkat képes okozni a termesztett növényi kultúrákban, ezért irtani kell.

A parazita arankák rátekerednek más növényekre és speciális dudor alakú szívókat fejlesztenek, melyek segítségével elvonják a vizet, az ásványi anyagokat és a szénhidrátokat az áldozatul esett gazdanövénytől.

Az élősködő gyomok a repcét, a csemegekukoricát, a szóját, a lent, illetve a lóherét is károsítják.

Bár az aranka "támadását" a gazdaszervezet általában nem fedezi fel, mégis egyes paradicsom fajták képesek aktívan védekezni ellene, mégpedig úgy, hogy egy fa szövetet képeznek, mely megakadályozza, hogy a szívók behatoljanak a növénybe. Korábbi kutatások során a Friedrich-Alexander Egyetem biológusai felfedezték, hogy ezek a paradicsomok egy speciális receptorral rendelkeznek, amely beindítja a védekezési mechanizmust. Ez az úgynevezett Cuscuta receptor 1 (CuRe1). Mindazonáltal eddig nem volt világos, hogyan ismeri fel a receptor az aranka fajok fenyegetését.

A kutatóknak most sikerült megválaszolniuk ezt a kérdést: az arankák sejtfalában egy speciális marker van, mely egy glicinben gazdag fehérje (GRP).

A Cuscuta receptor segítségével a paradicsom képes felismerni a fehérje molekuláris mintázatát, így az arankát kórokozóként azonosítja, és kiváltja az immunreakciót. 

Az aranka marker és a paradicsom receptor közötti molekuláris párbeszéd új felfedezései hozzájárulhatnak a szántóföldi növények parazita növényekkel szembeni ellenálló képességének növeléséhez.

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénykárok jelentős részét a tavaszi fagy és a jégeső okozta

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állították a gazdákat. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a károk jelentős többségét a jégeső és a tavaszi fagy okozta a mezőgazdaságban. A vagyoni jellegű károk biztosításában tudatosabbak lettek a magyar gazdák

Az advent főszereplői a bogyósok

Ünnepi marketingkampányt indított az olasz Sant' Orsola a bogyósok népszerűsítésére. Adventi kalendáriumként működnek a 125 grammos gyümölcscsomagok, december 24-ig más-más üzenettel. Miután valaki rákattintott az okostelefonjával a Sant' Orsola gyümölcsöt tartalmazó dobozain a QR-kódra, megkapja az aznapi üzenetet.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Új mobilalkalmazás méri a növényvédelmi termékek környezeti hatását

Egy olyan új mobilalkalmazás vált elérhetővé, amely segíti a termelőket a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.