Back to top

A vadgazdálkodás sem maradt ki a "jóból"

2020 jelentősen átírta a várakozásokat gazdasági oldalról. A pandémia ellehetetlenítette a HoReCa-szektort, ezáltal több ágazat is bizonytalan gazdasági körülmények közé keveredett. Ez történt a vadgazdálkodásban is, ahol az előző vadászati idényben soha nem látott mennyiségű pénzt hagytak hazánkban a külföldi vendégvadászok, az aktuális vadászati év pedig ennek pont az ellenkezőjét mutatja.
A 2019/2020-as vadászati idényben mintegy hétmilliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon a külföldi vadászok költekezései nyomán - derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár kimutatásából.

A tavalyi vadászati év ebben az értelemben rekordévnek számít. Részletezve bérvadásztatásért több mint hatmilliárd, más egyéb, a vadásztatáshoz kapcsolódó szolgáltatásokért pedig közel 900 millió forintot fizettek a külhoni vadászok.

Összehasonlításképpen: a 2018–2019-es hasonló időszakban az előbbiekből 5,4 milliárd és 796 millió forint származott - írja  a Világgazdaság.

A jelen naptári idény meg sem közelíti az előző évit. Az évente átlagosan 25-30 ezer Magyarországra érkező külföldi bérvadász a pandémia miatt elrendelt határzárból adódóan, nem érkezhetett be az országba, ami a vadászturizmus lenullázását eredményezte. Az április közepétől induló őzbakidényre jellemzően külföldiek fizetnek be a nagyobb értékű és trófeasúlyú bakok elejtésére, így viszont a vadásztársaságok tagjai kaptak lehetőséget többhelyütt kedvezményes elejtésre.

A történelem megismételte önmagát a szeptemberi gímszarvasbőgés idején is, illetve az októberi dámbika barcogáskor is állapotot eredményezett.

Miután vadászat is a turizmusszektor ágához tartozik, mondván a külföldi bérvadász szállást foglal, fogyaszt és vadászik, így egyértelmű volt, hogy a HoReCa-szektor térde kényszerülése a vadgazdálkodási ágazatot is hasonló helyzetbe kényszeríti.

A következmények vélhetően magukért beszélnek a továbbiakban, a kieső bevételek gazdasági átcsoportosításra sarkallhatja az ágazatot. Reménykedjünk, hogy a következő, március 1-jével kezdődő vadászati év már kedvezőbb körülmények között zajlik le, és a külföldi vadászok visszatérhetnek az üzekedés és a bőgés idejére is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egyenrangú társak

Hűség. Talán a legkifejezőbb szavunk a kutyára. Már ősidők óta az ember hű társa, ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolatában, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Amellett, hogy családtagok, a fajtáktól függően munkákra is használhatók, gondoljunk csak az őrző-védő, terelő, terápiás, vakvezető, szánhúzó vagy hadi kutyákra, és persze a vadászkutyákra.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Alkotói természet, természetben alkotás

Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

Kulináris élmény, egyenesen az erdőből

Hamarosan országos hálózatú áruházláncban is elérhetők lesznek a VADEX Zrt. vadfeldolgozójából származó termékek.

Bajban vannak az európai borászatok, az EU-tól várnak támogatást

A szőlő-bor ágazatnak az Európai Uniótól egyre nagyobb támogatásra van szüksége télen a koronavírus-járvány miatt. Az újonnan bevezetett szigorító járványügyi intézkedések miatt – kijárási korlátozások, vendéglátó egységek bezárása - a túléléshez több segítségre van szüksége az ágazatnak – tette közzé a Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezete.

Autók ezrei kígyóztak Texasban, hogy élelmiszerhez jussanak

Emberek ezrei álltak sorban élelmiszerért Texas állam harmadik legnépesebb városában, Dallasban. Az egyik élelmiszerbank szervezői szerint a COVID-19 járvány miatt az eddigieknél sokkal több ember szorul segítségre.

Karácsonykor is tarolhatnak az online üzletek

A karácsonyi ajándékokat a hazai internetező felnőtt lakosság 41 százaléka inkább online vásárolná meg, 47 százalékuk inkább a személyes vásárlás felé hajlik - derül ki a Telenor kutatásából.