Back to top

Fehér agroszövet segíti az alma színeződését

Az alma köztudottan az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs, az élénk keresletnek megbízható termesztési módszerekkel, intenzív ültetvényekkel és jó minőséggel lehet megfelelni. Ehhez mind több speciális anyagot használnak. Minőségi problémát okozhat a napégés, az egyenetlen színeződés, ráadásul invazív károsítók is veszélyeztetik a termesztést szerte a világon.

A talaj fóliával való takarásának számos ismert előnye van, a fehér fényvisszaverő fóliát pedig kimondottan a gyümölcsszíneződés elősegítésére fejlesztették ki.

Ez a visszaverődő fény megzavarja a rovarok látását is, kevesebb kártevő van az ilyen fóliával takart talajú ültetvényekben.

Végül a jobb fényviszonyok miatt a gyümölcs beltartalma is javul, több antioxidáns hatású anyag termelődik benne.

Az olasz Arrigoni élen jár az agrotextilek kifejlesztésében, legújabb termékük a fehér fényvisszaverő szövet, az Agritela Lux®.

Olyan fajták és klónok termesztéséhez javasolják a használatát, amelyek nehezen színeződnek, illetve a jégháló alatti termesztésben is érdemes bevetni, továbbá olyan területeken, ahol nincs elég nagy ingadozás a nappali és éjszakai hőmérséklet közt.

A titok egy speciális összetevőben rejlik, ami nemcsak UV-ellenállóvá teszi az agroszövetet, hanem a beérkező, fotoszintézisben aktív fény 70%-át visszaveri, ezáltal a korona alsó részének a fényellátása sokat javul. A cég kísérleteiben negyedével több piacképes alma volt a Galaxy, Kanzi, Pink Lady, Pinova, Gala Schniga fajták fáin.

Az Agritela Lux® agroszövetet könnyű lefektetni és több éven keresztül használható. Oldalt külön megerősítették, és a jó minőségű anyag maga is lehetővé teszi, hogy klipszek és horgonyok segítségével jól lehessen rögzíteni az ültetvényben.

Az Agritela Black and White ezt az előnyt a gyomok elleni erősebb hatással kombinálja. Fekete, talaj felőli oldala miatt jobban elnyomja a gyomokat, mint a sima fehér agroszövet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

Díszkertész ágazat - Változások a technológiában

A járványügyi helyzet idén nem sok lehetőséget adott szakmai találkozók, továbbképzések szervezésére. A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szemináriumára még éppen sor kerülhetett a novemberi szigorítások bevezetése előtt, de a szervezők eleve úgy hirdették meg, hogy azt online is követhették az érdeklődők.

Bioműanyag olajbogyómagból

Az olívaolaj-készítés mellékterméke az olajbogyómag, amit energiatermelésre használnak, azaz elégetnek. Két spanyol cég azon dolgozik, hogy ebből a nagy mennyiségben keletkező melléktermékből biológiailag lebomló műanyagot készítsen.

Az Aldi olcsóbban venné a banánt, a termesztők ezt már nem nyelik le

Igen komoly ellenállást váltott ki a Costa Rica-i banánágazatban az Aldi döntése, miszerint 2021-ben alacsonyabb áron szerezné be a banánt. Legutóbb az Aproban, az ország független banántermesztőinek szövetsége tiltakozott a közleményében.

Tartósított vagy szárított? - "Friss" virág évekre

A friss virágok szépségének és színeinek megőrzésére különböző technikák léteznek. A megfelelően kezelt virágok így hosszú ideig- akár évtizedekig - díszíthetik lakásunkat.

„Drive in” zöldségesbolt a nagybani piacon

A főként a vendéglátóipar és az egyéb nagykonyhák ellátására szakosodott nagybani zöldség-gyümölcs piacok szereplői éppúgy szenvednek most, mint maga a HoReCa szektor. Többen igyekeznek a lakossági vevők felé nyitni, ezt teszi a müncheni nagybani egyik kereskedője is, aki kreatív megoldást talált ki, „drive in” zöldségest nyitott.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.