Back to top

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Erdély ízei
A keszthelyi hölgy üvegbe zárt zakuszkái egyre kedveltebbek, és már nemcsak magukban fogyasztják őket, hanem étlapokon is megjelentek, változatos módokon feldolgozva.

A zakuszkával kapcsolatban megtudtuk tőle, hogy eredetileg Örményországból vagy Grúziából származik, alighanem Moldován keresztül került Erdélybe.

Ez a népszerű, különféle zöldségekből és paprikából készülő, kenyérre is kenhető krém sokféle étel ízesítésére, illetve tésztaételek mártásaként is felhasználható. Az ízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb és természetesen az erdélyi konyha.

Erdélyben többféle zakuszkát készítenek. Eredeti változatában a paprikakrémet sült padlizsánnal keverik, de utóbbit babbal vagy erdei gombákkal – főleg rókagombával vagy vargányával – is helyettesíthetik. Az erdélyi zakuszkának rengeteg változata van, ugyanis mindegyik erdélyi háziasszony kicsit másként készíti és fűszerezi.

Zakuszkával nagyon jól ki lehet egészíteni a fogyókúrás étrendet, alacsony kalóriatartalma közkedveltté tette a fogyni vágyók körében is.

Elkészítése otthon is viszonylag egyszerű, de főzés közben állandóan kevergetni kell, ami sokak számára túl fáradságos. Ezért sokan inkább megvásárolják az általában kis üvegekben forgalmazott készterméket, például Szabó Szilvia zakuszkáit is.

– Keszthelyen élek a kisfiammal. Vendéglátós családból származom, így mindig érdekelt a konyha és a főzés, és egy idő után tulajdonképpen az életem részeivé váltak – idézte fel a kezdeteket. – Sokat dolgoztam a családunk éttermében. Mindig nyitott voltam a különböző nemzeti konyhák sajátosságaira, illetve a különböző ételek ízvilágára, a hozzájuk használt alapanyagokra.

Így magától értetődőnek tűnt, hogy ebben az ágazatban maradjak és próbáljak érvényesülni.

Mikor és hogyan kezdte a vállalkozást, milyen tervekkel, milyen reményekkel?

– Két esztendeje, 2018. decemberében kezdtem el foglalkozni a nálunk leginkább Erdélyből ismert zakuszka készítésével. De ennek azért voltak előzményei. Még 17 esztendősen találkoztam először a zakuszkával, amikor egy erdélyi származású barátnőmnek köszönhetően körbejártuk Erdélyt. Az étel ízvilága azonnal rabul ejtett, és mivel a zakuszka ott mindenhol kapható, és szinte kivétel nélkül minden háztartásban készítik, rengeteget ettem belőle. A klasszikus babos a legelterjedtebb. Természetesen már akkor érdeklődtem afelől, hogy miből és miként készül, és hogy milyen ízűek léteznek belőle.

Később erdélyi származású férjemnek köszönhetően találkoztam újra ezzel az étekkel.

Az ő régi családi receptje és a zakuszka szeretete adta az ötletet, hogy esetleg más is kedvelné.

Miért éppen a zöldségkrémek készítésére esett a választása?

– A zöldségfogyasztás és az egészséges életmód nagyon fontossá vált, és a zakuszkában megláttam azt a terméket, ami mindenki által fogyasztható, a mindennapi étkezésbe könnyen beilleszthető, és a hétköznapok rohanásában is egészséges megoldás lehet egy gyors reggelire.

Honnan vannak az alapanyagok és honnan származnak a receptek?

– A zakuszkakészítés hosszú időt igényel, ezért a zöldségeket vásárolom. Csak magyar termelőktől veszem őket, mert fontosnak tartom, hogy minőségi alapanyagokat használjak, és így garantálni tudom, hogy az ételeim ízletesek.

A családomban és a baráti körömben lévő erdélyi származású emberektől kaptam a recepteket, amiket egy kicsit a saját száj­ízemre formáltam.

Talán az a lágy, mégis jellegzetes íz a legfontosabb, aminek a füstösre sült padlizsán az alapja, és ami harmonizál a többi zöldségével. A mottóm? Talán a következő lehetne: azonos íz és megbízható minőség, elérhető áron.

Már tudjuk, hogy a zakuszka egy különféle zöldségekből és paprikából készülő, kenyérre kenhető krém, amit étel­ízesítésen kívül előételként, szendvics­krémként, salátaként is használnak több nemzet konyhájában. De mit kell tudni a zakuszka készítéséről, ízesítéséről?

Szabó Szilviának mindig van új ötlete
– A zakuszka padlizsán, pritamin pap­rika, paradicsom és hagyma alapú zöldségkrém, amit én egy-egy ötödik zöldséggel ízesítek. A zöldségeken kívül erdélyi sót, borsot és babérlevelet tartalmaz, majd dunsztban tartósítom. Az ízesítések? Ahogy már említettem, a babos a hagyományos és a legkarakteresebb ízű. Tarkababot tartalmaz, aminek egy részét hozzádarálom a többi zöldséghez, a másik része pedig egészben kerül az üvegbe.

A vargányásat a gomba kellemesen jellegzetes íze teszi különlegessé. A vargányás-csilis ennek enyhén csípős változata, inkább pikáns, mint erős.

A cukkinis natúrabb ízvilágú, gondolva a gyerekekre, és azokra, akiknek a bab és a gomba is túl karakteres vagy nehéz étel.

Erdélyben egyébként főként pirítósra kenve fogyasztják, de szendvicsalapnak, melegszendvics­alapnak vagy tojásrántotta ízesítéséhez is nagyon finom. Grillezett vagy sült húsok mellé, illetve tésztafeltétként is kiváló. A modern konyhában hamburgerbe, tortillába és pizzára kenve is használják.

Családi gazdaság keretében készíti a termékeit?

– Egyedül készítem és értékesítem a termékeimet.

Milyen a piac; nehéz vagy könnyű az értékesítés?

– A piac folyamatosan változik, de a jó minőségű és egészséges dolgokra nyitottak az emberek. És nyitottak az újra is. Sokan nem ismerik a zakuszkát, ezért a piacokon és más rendezvényeken, programokon kóstolási lehetőséget biztosítok.

Melyik zakuszkája a legnépszerűbb és kik keresik leginkább a terméket?

– Az utóbbi időben több viszonteladó is értékesíteni kezdte termékeimet, pékségek, éttermek, zöldséges üzletek.

Nagyon örülök neki, hogy vannak, akik továbbgondolják a termékeimet és új dolgokat hoznak létre a felhasználásukkal.

Az étlapokon például húsok kísérőjeként, szendvicsalapként, péksütemények töltelékeként, pizzaalapként jelenik meg, és más formákban is felbukkant már az általam készített zakuszka.

Ha már egészséges ételekről esett szó, mit tapasztal, mennyire keresettek a házilag készített természetes, egészséges termékek? Rászánják a pénzüket az emberek?

– Egyre fontosabb a minőség és egyre nagyobb a különleges házi készítmények kereslete.

Mit gondol, mennyire számít a minőség és a megbízhatóság? Hogyan látja ezeknek a jövőjét?

– Ezek a legfontosabbak, mert ezek garantálják a jövőt.

Tervez-e fejlesztést és változtatást a vállalkozásában?

– Vannak ötleteim. Egyelőre több új termékkel is kísérletezek, de hogy pontosan mivel, az maradjon egyelőre titok.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Újabb áttörés a Jordán-vírus elleni rezisztencianemesítésben

Korábban már említettük, hogy az egyik nagy nemesítőcég nagy sikert ért el a paradicsomot megbetegítő veszélyes vírus elleni rezisztencianemesítésben, röviddel később pedig egy másik ismert nemesítő is óriási áttörést jelentett be.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Tehetünk a talajromlás ellen

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közelmúltban tartott online konferenciáján több előadásban is szóltak a klímaváltozás és a talajállapot romlásának mezőgazdasági következményeiről. A mezőgazdaság a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ágazat, de e káros folyamatok enyhítésére számos eszköz áll a rendelkezésére.