0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Szakértő kollégák és a kísérletben részt vett termelők beszélgetését, az eredmények prezentációját és azt követő eszmecserét virtuálisan juttatták el az online fórum résztvevőinek.

Kihívásokkal teli szezonon vannak túl szakértők és termelők. A Bayer összes kísérleti helyszínén befejeződött a Messenger csemegekukorica-táblák betakarítása, az eredményeket és tanulságokat tartalmazó táblázatok és prezentációs oldalak készen állnak a bemutatásra.

Mint elhangzott, a Messenger Franciaországban kiemelkedő termésátlagokra képes. Mit kellene tennünk, hogy mi is elérjük, vagy legalább megközelítsük a hektáronkénti 30 tonnás álomtermést?

A vizsgált területeken ugyan nálunk is voltak az idei szezonban 27, máshol 26 vagy 25 tonnás termés, ami a szokásos 12-14 tonnához képest kiemelkedő.

De vajon milyen inputra van szükség, hogy nagyobb mennyiséget takaríthassunk be? Két területre kell koncentrálnunk, a magasabb tőszámra és a nitrogén adagolásra.

Az idei évben a Bayer szakemberei két helyszínen a tőszámot – 50 ezer, 56 ezer, 62 ezer és 68 ezer – vették górcső alá. Tiszavasváriban és Hajdúszoboszlón 24 parcellában, két fajtát – Messenger és kontroll -, négy vetési normával és három ismétlésben vizsgáltak. Feltették a kérdést, miért alkalmazunk minden csemegekukorica fajtánál azonos tőszámot, amikor lehet az is egyedire szabott. Éppen a Messengernél figyelték meg, hogy alacsonyabb tősűrűség mellett képes másodcsöveket nevelni. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy ezt kisebb vetőmagköltséggel érhetjük el, már nem hiábavaló a vizsgálódás.

Azt is megfigyelték, a tősűrűség növelésével csökken a csövek súlya, bár összességében a betakarított mennyiség nem lesz kevesebb.

Ugyanakkor a sűrűbb állományban az ikercsövesség elfordulása kisebb. Frisspiacra termelők 40 ezres tőszám mellett 70 százalékos duplacsövességet jeleztek a Messengernél. A szakaszos kézi betakarításnál ez kiváló eredmény, de vajon nagyüzemi körülmények között is ez lenen az elvárás? A fórumon résztvevő két termelő kijelentette, ha 100 százalékos kelést lehetne garantálni, akkor lenne benne perspektíva. Így viszont el kell fogadnun, hogy frisspiacra az ikercsövesség, míg az ipar számára a súly az elsődleges elvárás.

Forrás: magyarmezogazdasag