Back to top

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Szakértő kollégák és a kísérletben részt vett termelők beszélgetését, az eredmények prezentációját és azt követő eszmecserét virtuálisan juttatták el az online fórum résztvevőinek.

Kihívásokkal teli szezonon vannak túl szakértők és termelők. A Bayer összes kísérleti helyszínén befejeződött a Messenger csemegekukorica-táblák betakarítása, az eredményeket és tanulságokat tartalmazó táblázatok és prezentációs oldalak készen állnak a bemutatásra.

Mint elhangzott, a Messenger Franciaországban kiemelkedő termésátlagokra képes. Mit kellene tennünk, hogy mi is elérjük, vagy legalább megközelítsük a hektáronkénti 30 tonnás álomtermést?

A vizsgált területeken ugyan nálunk is voltak az idei szezonban 27, máshol 26 vagy 25 tonnás termés, ami a szokásos 12-14 tonnához képest kiemelkedő.

De vajon milyen inputra van szükség, hogy nagyobb mennyiséget takaríthassunk be? Két területre kell koncentrálnunk, a magasabb tőszámra és a nitrogén adagolásra.

Az idei évben a Bayer szakemberei két helyszínen a tőszámot – 50 ezer, 56 ezer, 62 ezer és 68 ezer - vették górcső alá. Tiszavasváriban és Hajdúszoboszlón 24 parcellában, két fajtát – Messenger és kontroll -, négy vetési normával és három ismétlésben vizsgáltak. Feltették a kérdést, miért alkalmazunk minden csemegekukorica fajtánál azonos tőszámot, amikor lehet az is egyedire szabott. Éppen a Messengernél figyelték meg, hogy alacsonyabb tősűrűség mellett képes másodcsöveket nevelni. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy ezt kisebb vetőmagköltséggel érhetjük el, már nem hiábavaló a vizsgálódás.

Azt is megfigyelték, a tősűrűség növelésével csökken a csövek súlya, bár összességében a betakarított mennyiség nem lesz kevesebb.

Ugyanakkor a sűrűbb állományban az ikercsövesség elfordulása kisebb. Frisspiacra termelők 40 ezres tőszám mellett 70 százalékos duplacsövességet jeleztek a Messengernél. A szakaszos kézi betakarításnál ez kiváló eredmény, de vajon nagyüzemi körülmények között is ez lenen az elvárás? A fórumon résztvevő két termelő kijelentette, ha 100 százalékos kelést lehetne garantálni, akkor lenne benne perspektíva. Így viszont el kell fogadnun, hogy frisspiacra az ikercsövesség, míg az ipar számára a súly az elsődleges elvárás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Árutőzsde - További emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait.

Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó termékek forgalmazása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz alapanyagok együttes használatával állítanak elő.

Mi volt a Lidl sztárterméke a brit piacon?

Pizsamát, kényelmes otthoni ruhákat, pezsgőt és süteményt vettek a karácsonyt megelőző időszakban a britek. A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az év végi menetrendet is. A szigorú korlátozások miatt máshogyan alakult a karácsonyi időszak Nagy-Britanniában is, a BBC cikkében arról ír, milyen termékek voltak a legkelendőbbek az ünnepi időszakban.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Csaknem 200 millióból fejlesztette egyik kiskereskedelmi egységét a Mecsek Füszért Pécsen

Csaknem 200 millió forintos ráfordítással korszerűsítette a Coop üzletlánc Pécs belvárosában, a Konzum Áruház földszintjén lévő egységét a Mecsek Füszért Zrt. (MF Zrt.) - közölte Nagy Lajosné, a társaság vezérigazgatója kedden a szupermarket sajtónyilvános bemutató eseményén.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.