0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre több a hamisított peszticid

Jelentős mértékben nő a hamis, nem engedélyezett vagy betiltott peszticidek illegális kereskedelme. Amellett, hogy ezek potenciálisan hatástalanok, a haszonnövényeket, környezetet, sőt akár az emberi egészséget károsító összetevőket is tartalmazhatnak.

Az ilyen termékekben használt komponensek némelyike ismerten karcinogén. A probléma az Egyesült Királyság EU-ból történt kilépésének közeledtével egyre nagyobb gondot jelent, mivel a piacot illetően a Brexit bizonytalanságot okoz.

Jelenleg uniós előírások szabályozzák, hogy milyen peszticideket szabad használni az Egyesült Királyságban, de a felhasználási- és importszabályok változhatnak, és lehetőséget jelentenek a kereskedelemben résztvevő szervezett bűnözői csoportok számára.

Az év elején az Europol „Ezüst fejsze” elnevezésű műveletében 1400 tonna illegális peszticidet koboztak el. Két esztendeje az Egyesült Királyság hírszerzésének részvételével végzett jelentős európai rendőrségi műveletben több mint 360 tonna illegális vagy hamisított peszticidet foglaltak le. A jelzés nélküli csomagolású szállítmányon nem tüntették fel sem a gyártót, sem a származási országot, vámértéke pedig 240 ezer dollár volt.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/farminguk.com