0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Gyógyító bacilusok – természetes biotermékek malacoknak

A modern világban a nagyüzemi sertéstenyésztés – például az egészségügyi okokat tekintve – mindig is kihívást jelentett az élelmiszeripar számára. Bár a malacokban a kémiai gyógyszerek enyhíthetik a hasmenés tüneteit, ám nem kezelik a kiváltó okot.

A gond az, hogy a gyors növekedés vagy a nagy húshozam érdekében tenyésztett állatállománynak gyakran kell szembenéznie a tartási körülmények mellett kialakuló betegségekkel és mikrobiális fertőzésekkel.

A malacok hasmenése nagy pusztulással és így gazdasági veszteséggel járó hétköznapi sertésbetegség.

Bár a malacokban a kémiai gyógyszerek enyhíthetik a hasmenés tüneteit, ám nem kezelik a kiváltó okot, azaz a jelentősen megváltozott bélrendszeri flórát. Székletből végzett DNS-szekvenálás kimutatta, hogy az antibiotikumokkal kezelt malacok bakteriális bélflórája a beteg állapothoz hasonló marad. Azonban, specifikus bacilussal (Bacillus subtilis Y-15, B. amyloliquefaciens DN6502 és B. licheniformis SDZD02) kezelt malacoknál a természetes biotermékekkel végzett kezelés nemcsak gyógyítja a hasmenést, hanem lehetővé teszi, hogy hasznos baktériumok telepedjenek meg újra a malac bélrendszerében.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/nature.com