Back to top

Rekordot döntött a fekete péntek

Az idei fekete pénteken a virtuális vásárlások értéke minden eddiginél nagyobb volt: a tavalyinál 21,6 százalékkal többet vásároltak a fogyasztók online. A legtöbben a szórakoztatással kapcsolatos eszközöket keresték, de sokan az élelmiszereket is az interneten szerezték be.

Az idei fekete pénteken az Amerikai Egyesült Államok történelme során a második legnagyobb összeget hagyták a virtuális térben a vásárlók: a fogyasztók hálaadás másnapján a tavalyinál 21,6 százalékkal többet, vagyis 9 milliárd dollárt költöttek online – derül ki az Adobe Analytics elemzéséből, amely a legnagyobb amerikai kiskereskedések nyolcvan százalékának a tranzakciós adatait hasonlította össze - írja a Világgazdaság. Az elemzők arra számítanak, hogy a november 30-i kiber hétfő további rekordokat dönt: várhatóan 10,8-12,7 milliárd dollár között költenek a vásárlók, ami 15-35 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

Fekete pénteken a fogyasztók összesen 6,3 millió dollár értékben vásároltak percenként.

Az összes e-kereskedelmi költés 40 százalékát az okostelefonjukon keresztül bonyolították le a vásárlók és a tavalyinál 25,3 százalékkal többet, 3,6 milliárd dollárt költöttek a telefonjukon keresztül.

Az Adobe adatai szerint a legtöbben a szórakoztatással kapcsolatos eszközök iránt érdeklődtek: a legnépszerűbb termékek a játékkonzolok, telefonok, okos eszközök és tévékészülékek voltak. A legtöbb vásárló a Hot Wheels játékokat, a Lego szetteket, az Apple AirPodokat, az Apple okos óráit, az Amazon Echo termékeit és a Samsung tévéket kereste.

Emellett sokan a ruhákat, az élelmiszereket, az alkoholt is rendhagyó módon a virtuális térben szerezték be

– mondta Taylor Schreiner, az Adobe Digital Insights igazgatója. Az online élelmiszer-bevásárlás kis híján négyszáz százalékkal nőtt az októberi napi átlaghoz képest, a testápolási termékek értékesítése öt és félszeresére nőtt.

A várakozások beigazolódtak, miszerint az emberek idén a hagyományos személyes vásárlás helyett a virtuális teret választották.

A kiskereskedésekben a forgalom a tavalyi felére csökkent, a járvány hatására a vásárlók elkerülték a megszokott esetben zsúfolt üzleteket és bevásárlóközpontokat

a Sensormatic Solutions jelentése alapján. Hálaadás napján a vásárlások forgalma 95 százalékkal csökkent, miután az üzletek egy része a bezárás mellett döntött.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Lényegesen felgyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.

Jelentősen megdrágultak az élelmiszerek

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Már árban is egyre versenyképesebb a növényalapú burger a húspogácsával

Az Impossible Foods Inc. - növényi alapú burger pogácsákat, azaz Impossible Burger elnevezésű termékeket forgalmazó vállalat -, bejelentette, hogy közel 15%-kal csökkenti árait az amerikai élelmiszerforgalmazó vállalatok számára, így növelve a keresletet a húshelyettesítő termékeik iránt.

Brexit: Új időszak kezdődött

Lezárult a brexit, azaz véget ért a brit EU-tagság 11 hónappal ezelőtti megszűnésével kezdődött átmeneti időszak. Január 1-jével új szabályok érvényesek az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében. Múlt év végén, hosszan elhúzódó tárgyalássorozatot követően sikerült megállapodásra jutnia a feleknek, azáltal sikerült mérsékelni a britek kilépésével járó károkat.