0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

A Best4Soil H2020 projekt keretében egy úgynevezett döntéstámogató rendszert (Decision Support System – BOS) hoztak létre az EU és Nagy Britannia országaira szabva.

Összegyűjtötték a lehető legtöbb tudományos információt a talajkórokozókról és a fonálférgekről.

Az EU Horizon2020 kutatási keretrendszerben végzett kutatás eredményeként felhalmozott egyedülálló tudást a www.best4soil.eu honlapon hozzáférhetővé tették minden gazdálkodó számára.

A kórokozókra és fonálférgekre vonatkozó adatbázis úttörő a szántóföldi növények, zöldségfélék és a takarmánynövények esetében is. Ahogy azt a projekt online tájékoztatóján Harm Brinks (Delphy), a projekt vezetője ismertette,

„a honlapon egyebek mellett videók segítik az – elsősorban ökológiai gazdálkodást folytató – termelőket a talaj egészségének megőrzésében, a talajfertőtlenítés elvégzésében vagy épp a megfelelő komposztálási technológia alkalmazásában.
A weboldalon emellett megtalálható a gombák és fonálférgek olyan adatbázisa, amelybe a saját termelési adataikat betáplálva pár kattintással személyre szabott védekezési segédleteket kaphatnak a gazdák.”

Az online tudástár mellett a kutatási projekt része egy workshop-sorozat is, amelynek lesznek hazai állomásai is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu