Back to top

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.

Az egyszer használatos műanyagot a fogyasztók már tudatosan kerülik, ám az élelmiszerek csomagolásának részeként ezek a műanyagok nagyrészt forgalomban maradnak. A természetes biopolimerek ebben az iparágban nem igazán használhatóak, mivel sem az erősségük, sem a nyúlási, sem az optikai tulajdonságuk, sőt bizonyos esetekben még élelmiszer biztonsági tulajdonságuk sem teszi alkalmassá őket élelmiszerek csomagolására.

Prof. Jayeeta Mitra és N. Sai Prasanna, az intézet kutatói nyers uborkahulladékból kifejlesztett cellulóz-nanoanyagot tudott előállítani- számolt be róla az EE Times India. 

Indiában az uborka sokoldalúan felhasznált zöldségféle, használják salátákhoz, savanyúságokhoz, főzve vagy nyersen is fogyasztják.

De az italipar is feldolgozza, amely során nagy mennyiségű biohulladék keletkezik az uborka héjából, amely cellulózban igen gazdag. Az uborkának mintegy 12%-a lesz hulladék, ami a héjból, vagy akár levágott egész uborkaszeletekből áll. Ebből a hulladékból kivont cellulózokat, hemicellulózt, pektint új bioanyagok előállításához használták fel, amelyek hasznosak a biokompozitokban - mondta Prof. Jayeeta Mitra.  

Hozzátette: vizsgálatuk azt mutatja, hogy az uborka héjából származó cellulóz nanokristályok módosítható tulajdonságokkal rendelkeznek, ami jobb biológiai lebonthatóságot és biokompatibilitást eredményez.

Ezek a nanocellulóz anyagok a közeljövőben erős, megújuló és gazdaságosan felhasználható anyagként jelenhetnek meg, olyan egyedi tulajdonságaik miatt, mint a nagy felület/térfogat arány, a könnyű súly és a kiváló mechanikai tulajdonságok. Az ilyen nanokristályokból alacsony oxigénáteresztő képességgel rendelkező élelmiszer-csomagoló anyagokat lehet előállítani.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/www.eetindia.co.in

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

Országos Állatvédelmi kerekasztal-beszélgetés sorozatot indított a miniszteri biztos

Fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a megújuló Nemzeti Állatvédelmi Programba - hangsúlyozta a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az idei év első kerekasztal-beszélgetését követő sajtótájékoztatón, Győrben.

Cigánycsuk lett idén az Év madara

Természetvédelmi problémákkal érintett madárfajokra hívja fel a figyelmet 1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Év madara programjával. A négy évtizede futó program során minden évben három madárfaj közül választhatta ki a lakosság azt a fajt, amelyik az adott évben kiemelt figyelmet kap természetvédelmi szempontok alapján. Idén a cigánycsuk lett a győztes!