0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Az Agrárminisztérium a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalánytámogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére.

A 2,5 milliárd forint keretösszeggel megjelent – Mezőgazdasági kisüzemek támogatása felhívás keretében – támogatási kérelmet olyan őstermelők, mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek nyújthatnak be, akiknek/amelyeknek életvitelszerű tartózkodási helye, utóbbiak esetén székhelye, már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségekben (10 ezer fő alatti települések, tanyás térségekben pedig a 10 ezer fő feletti települések külterületei is) volt.

A támogatás igényelhető eszközvásárlásra, gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlás vagy éppen kézműves élelmiszerelőállító tevékenységükhöz kapcsolódó üzemfejlesztésre.

A projektek megvalósítására kizárólag vidéki térségekben van lehetőség, azonban a megvalósítási hely eltérhet például a székhelytől, de nem lehet vidéki térségen kívüli terület.

Fontos feltétel – hogy a Vidékfejlesztési Programban rögzítetteknek megfelelően – a támogatást igénylőnek igazolnia kell, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euró STÉ (Standard Termelési Érték), de legfeljebb 6000 euró STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezett, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és termékfeldolgozásból. Néhány példával illusztrálva, 3000 eurónyi STÉ a gyakorlatban hozzávetőlegesen 2 hektár gyümölcsültetvényt,
1000 négyzetméteren zajló szamócatermesztést vagy mintegy 50 kecske tartását jelenti. Az STÉ számításához használható kalkulátor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán érhető el.

A támogatást igénylőnek az üzleti tervében vállalnia kell, hogy legkésőbb a Támogatói Okirat hatálybalépésétől számított 4. év végére a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 euró STÉ üzemnagyságot, vagy a mezőgazdasági termelésből és feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.

A támogatás 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalánytámogatás, amelyet két részletben folyósítanak. A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül majd, így nem szükséges külön kifizetési kérelem benyújtása, hanem a Támogatói Okirat után a kifizető ügynökség automatikusan utalja a támogatási összeg 75 százalékát. A fennmaradó összeg 25 százalékát pedig az üzleti tervben vállalt kötelezettségek teljesítése esetén benyújtott kifizetési kérelemkor.

A kötelező képzésen való részvételt a záró kifizetési kérelem benyújtásáig teljesíteni kell, amely a kedvezményezett számára térítésmentes. A felhívásra beérkező támogatási kérelmeket egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján bírálják el.

Előnyben részesülnek azon projektek, amelyeknél például cél a magasabb élőmunka igényű termékszerkezet kialakítása, vagy a megvalósítási hely valamely elmaradottabb, hátrányos helyzetű térségben helyezkedik el.

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. november 6-ától szakaszosan – azaz hét darab kéthetes benyújtási időszakban – előreláthatólag 2021. december 17-ig lesz lehetőség. A benyújtásra nyitva álló első szakasz 2020. november 20-áig tartott, azonban a támogatási kérelmek benyújtására előreláthatólag a 2021. évben is lehetőségük lesz a támogatást igénylőknek. A részleteket tartalmazó pályázati felhívás és annak mellékletei a www.palyazat.gov.hu oldalon érhetők el. A támogatási kérelmet kizárólag ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.

Jövőre egy másik nagy jelentőségű pályázat is várható.

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program forrásait felhasználva 2021. tavaszán egy új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetését tervezi – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A szaktárca vezetője jelezte: a mezőgazdaságon belül meghatározó a szerepe a gyümölcs- és gyógynövénytermesztésnek, mivel a fogyasztókat friss termékekkel látja el, így az élelmiszer- és feldolgozóipar számára alapanyagot biztosít. Az egyre növekvő piaci kereslet kielégítéséhez elengedhetetlen a hazai termelési kapacitás korszerűsítése és bővítése. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek – erősítve a termelők versenyképességét, és jövedelem-biztonságát – magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkeznek.

Nagy István elmondta, hogy a tervezett felhívás alapvetően új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, és az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget.

Várhatóan a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő, az ültetvényekhez tartozó jégvédő háló kialakítása és a fagyvédelmi rendszerek beszerzése, kiépítése, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése is támogatott lesz ugyanezen pályázaton belül, egységben kezelve az ültetvény megvalósításával összefüggő beruházási elemeket.

Az agrártárca vezetője a korábban megjelentetett, ültetvénytelepítést segítő támogatási programokhoz képest alapvető változást jelentett be. Ezek szerint a termelők az ültetvénytelepítési támogatást az érintett területre eső egységköltség alapú támogatás formájában kapnák, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számla alapon elszámolni. Ez a tervezett változtatás jelentősen csökkenthetné a termelők adminisztrációs terheit, ezzel együtt gyorsabb kifizetést tenne lehetővé. Az új típusú támogatás kialakításának részleteiről a szakmai háttérmunka már elkezdődött, és a minisztérium az Európai Bizottsággal is megkezdte a tárgyalásokat.

Az Agrárminisztérium szándéka, hogy a tervek szerint 2021 tavaszán megjelenő felhívás alapján – a támogatói döntések majdani meghozatalát követően – akár már a 2021 őszi telepítési szezonban elinduljanak az új ültetvények telepítési munkái.

További részletek a szakmai döntéseket követően állnak majd rendelkezésre. Azonban az érintett gazdálkodói kör számára az átgondolt tervezés lehetősége és a szaporítóanyag biztosításának időigénye miatt a pályázat megjelentetésének szándékát már most fontosnak tartotta az agrártárca jelezni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Pénzmag