0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett az akhal-teke ősi lófajta

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.

Az akhal-teke lófajta veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtává nyilvánítása megfogyatkozott létszáma miatti erkölcsi-szakmai elismerést jelent, kifejezi a fajta védelmének szükségességét és hozzájárul hosszútávú, biztonságos fenntartásához. Ebbe a kategóriába többek között olyan magas genetikai értéket képviselő állatfajták sorolhatók, amelyek állománya jelentősen csökkent, vagy kiszorult a termelésből.

A különleges megjelenésű, finom szervezetű, kitartó munkára képes akhal-teke lófajtát már a honfoglaló magyarok is ismerték, sőt, a hazai lóállományban a XIX. századig nagy létszámban jelen volt.

Napjainkban azonban csupán 68 egyedet számol a hazai állomány, és a világon is mindössze 1886 törzskönyvezett akhal-teke lófajtát tartanak nyilván.

Ennek a kihalófélben lévő fajtának a megőrzése minden országnak érdeke kell, hogy legyen, de Magyarország szerepvállalása ebben a folyamatban a történelmi múltra való tekintettel is kiemelten fontos.

Forrás: Agrárminisztérium