0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

A Halios HD fajták a sorozat új genetikai vonalait tartalmazzák. A többinél kompaktabb növekedésű, nagy virágú fajták sűrűbb térállásban nevelhetők, így termesztésükkel jobban kihasználhatók a növényházi felületek.

Színstabil virágaik rövid, középpontból előtörő virágszárakon jelennek meg.

A nagy virágú Red Rebelle magjainak kitűnő a csírázási képessége, erős termete megfelel a nagyobb cserépméretekhez. A lomblevelei mutatós rajzolatúak, majdnem vízszintesen helyezkednek el az erős, egyenes virágszárak körül. A kerek felépítésű, zömök növények sok bimbót hoznak, hosszan virágoznak. Jó hőtű­rők, jól fejlődő gyökérzettel rendelkeznek.

Melegben is jól fejlődik

A Halios Red Rebelle és a Halios HD Red Rebelle fajták 25 °C feletti hőmérsékleten is növekednek, így a délebbi országokban is termeszthetők.

A folyamatos és harmonikus fejlődésüknek köszönhetően a Rebelle fajták jól viselik a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, anélkül, hogy növekedésszabályozásra lenne szükség.

Az új fajták erős, dús gyökérzetűek, így a kedvezőtlen körülmények miatti stressz esetén kevésbé veszélyeztetik a növényeket a gyökérbetegségek, és mivel a gyökerek elegendő vízhez juttatják a töveket, csökken a leveleken és a virágokon kialakuló nekrózis kockázata. Azt ugyanis általában a növény fiziológiai egyensúlyában bekövetkezett zavar okozza, például, ha gyenge a gyökerek felszívóképessége, miközben a növény vízigénye megnő a fényerősség hirtelen változása vagy a hőmérséklet hirtelen emelkedése hatására. Ilyen esetben leginkább a fiatal, legnagyobb vízigényű virágszárakon alakul ki a nekrózis, közvetlenül a virágzás előtt vagy a virágzási időszakban.

A gyökereken múlik

A nekrózis elkerülésére törekedni kell arra, hogy a kezdetektől egészséges, erős gyökérzetet fejlesszenek a növények, és az egyenletesen átszője a közeget.

A fénymennyiséget a növényház napi átlaghőmérsékletéhez javasolt igazítani.

Az őszi hirtelen hőmérsékletváltozás a növény rossz vízellátásához, ezáltal jelentős gyökérvesztéshez vezethet, ezért ügyelni kell a helyes öntözésre. Mérsékelt és folyamatos tápanyag-utánpótlással (alacsony nitrogéntartalom) megakadályozható a túlzott növekedés. A nitrogént (N) és káliumot (K2O) 1:2 vagy 1:3 arányban tartalmazó műtrágya használata javasolt. Az öntözési módhoz kell közeget választani, amely kellő pufferkapa­ci­tással óvja a kapillárisgyökereket. Forró, meleg termesztési időszakban ne használjunk fényáteresztő cserepeket, mert a fény csökkenti a kapillárisgyökerek számát.

Téli időszakban a kellő párologtatás érdekében a növényház relatív páratartalma ne haladja meg a 80-85%-ot.

A Morel nemesítőház Európában őszi értékesítésre a rövidebb szárú Ha­lios HD Rebelle, téli értékesítésre inkább a Halios Rebelle, nyári virágzásra a Latinia Success Glänzend Rot fajtát ajánlja. A Halios HD Red Rebelle tenyész­ideje 24-26. heti ültetéssel, 35 mm-es gyökeres palántáról 12-15-ös cserépben nevelve 16-18 hét.

A Rebelle fajták 12-17 cm-es cserépben termeszthetők.

A virágzáskor a nitrogénadagokat csökkenteni kell, az ajánlott N:P:K arány 10:5:30.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Morel