Back to top

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

A nagy éhínség áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan november végén ukrán egyetemisták egy csoportja

online éttermet hozott létre, ahol olyan alapanyagokat és ételeket mutatnak be, amelyek  1932-1933-ban ezrek életét mentették meg akkor, amikor nem volt rendes élelem.

Bemutatják például a burgonyahéjból vagy szalmából készült palacsintát, nyírfakéregből és vízből készült tésztát és a kukoricacsutka levest is. Aki az ár feliratú fülre kattint, különféle információt kap arról, hogy az egyes ételek hogyan segítették az embereket a túlélésben a nagy éhínség idején, illetve egy kis videófilmet is láthat, amelyben túlélők emlékeznek vissza erre az időszakra.

A szalmás sütemények áránál többek között ez olvasható: "ukránok millióit mentette meg, akik túléltek az igazi ételek helyettesítőinek köszönhetően, mint „a szárított szalma, a romlott gyümölcsök, a burgonyahéj. Szó szerint csak az állatok után ettek" – olvasható a honlapon.

Amint azt a kampány szervezői, az Ukrán Vezetői Akadémia hallgatói hangsúlyozták,

céljuk az információk terjesztése az 1932-1933-as ukrajnai nagy éhínségről. Elmondták, hogy az áldozatok pontos száma még mindig nem ismert, ezért projektjüknek "Az 1932-es számon nem tartottak"  elnevezést adták. 

Egy korábbi, 2017-es megemlékezéshez kapcsolódó projektben el is készítették azokat az  ételeket, amelyek megmentették az embereket a nagy éhínség idején, és Izraelben, Belgiumban valamint Ukrajnában az utcai járókelők ismerkedhettek meg velük.

A kommunista időszakban Ukrajna három éhséghullámot szenvedett el: az 1920-as évek elején, majd az 1930-as években és 1946-1947-ben. A legtragikusabb következményeket az 1932 és 1933 közötti nagy éhínség okozta, amelyben becslések szerint naponta 25 000-en is meghalhattak.

A nagy éhínség Európa egyik legtermékenyebb országában következett be békeidőben, amikor a Szovjetunió hatalmas mennyiségű gabonát exportált.

Ukrajnában a megtermelt összes gabonát lefoglalták a szovjet hatóságok. A történészek szerint az éhínséget mesterségesen hozták létre azért, hogy megtörjék a paraszti ellenállást a kollektivizációval szemben, mert Ukrajnában volt a legnagyobb az ellenállás a tervvel szemben. Becslések szerint legalább 3,5 millió ember halt meg az éhínség idején.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/horecatrends.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.