0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Amerikai fertőtlenítőrobotokat próbál ki a holland kereskedelmi lánc

A Covid-19 járvány idején különösen nagy figyelem irányul a fertőtlenítésre, többek közt a kereskedelemben is. A holland Ahold Delhaize ultraibolya sugárzással fertőtlenítő robotokat próbál ki két amerikai kereskedelmi központjában. Az Ava Robotics vállalat gépeit ők használják elsőként a világon a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.

A gyártó szerint a robotok óránként több mint 800 négyzetméternyi felületet és a légteret képesek fertőtleníteni, és

a SARS-CoV-2 vírus elleni hatékonyságuk 99 százalékos.

A robotok teljesen önállóan dolgoznak és navigálnak a csarnokban, de távolról is irányíthatók, ellenőrizhetők. Automata e-mailt küldenek az elvégzett munkáról, amiben azonosítják a fertőtlenített területet, és a képernyőjükön, illetve hangszórójukon keresztül a fertőtlenítéssel kapcsolatos felhívás tehető közzé. A robot rövidhullámú UV-sugárzást bocsát ki, amivel elpusztítja a mikroorganizmusokat, illetve szétrombolja a DNS-üket. Az eljárást ultraibolya germicid besugárzásnak nevezik hivatalosan, és baktériumok és vírusok ellen használják.

A módszer a Covid-19 járvány miatt nagyon elterjedtté vált a világon, több mint 40 különféle fertőtlenítőrobotot fejlesztettek az utóbbi egy évben.

Manapság meg kell nyugtatni a munkavállalókat és az ügyfeleket, hogy a vállalkozás mindent megtett a biztonságuk érdekében, hangsúlyozza az Ava Robotics vezetője. A cég robotjai széles körben elérhetők lesznek 2021 első negyedévében. Az Ahold Delhaize mellett az első vásárlók közt találjuk a bostoni városházát is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com