0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Brexit: Új időszak kezdődött

Lezárult a brexit, azaz véget ért a brit EU-tagság 11 hónappal ezelőtti megszűnésével kezdődött átmeneti időszak. Január 1-jével új szabályok érvényesek az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében. Múlt év végén, hosszan elhúzódó tárgyalássorozatot követően sikerült megállapodásra jutnia a feleknek, azáltal sikerült mérsékelni a britek kilépésével járó károkat.

A végső megállapodás az áruk és szolgáltatások kereskedelmén túl számos egyéb területre terjed ki. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, majd közel 1 évig, tavaly december 31-ig átmeneti időszak következett annak érdekében, hogy a feleknek legyen ideje megállapodni a kétoldalú viszonyrendszer részletes feltételeiről, elsősorban egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Az Európai Bizottság és a brit kormány hosszú tárgyalássorozat után 2020. december 24-én jutott megállapodásra, ami lehetővé tette a rendezett brexitet.

Ez valamelyest mérsékeli a károkat, amiket mindkét oldal kénytelen elszenvedni az Egyesült Királyság kilépése miatt. A megállapodás feltételeinek január 1-jén kezdődő alkalmazását előzetesen mind a 27 EU-tagország támogatta.

Vám- és kvótamentesség

A több mint 1200 oldalas megállapodásnak a szabadkereskedelmi egyezmény az egyik legfontosabb eleme, mert lehetővé teszi a vám- és kvótamentes áruforgalmat az Egyesült Királyság és az EU között. Ez nagyon fontos eredmény a mezőgazdasági és halászati termékek szempontjából, mert a megállapodás létrejötte nélkül, a WTO-vámtarifák alkalmazásával bizonyos húsfélék és tejtermékek kereskedelmét 40, halkonzervek esetében pedig 25 százalékot meghaladó vám sújtaná.

A megállapodás nemcsak az áruk kereskedelmére és a szolgáltatások határon átnyúló nyújtását szabályozza, hanem más területek széles körére,

például a beruházásokra, az állami támogatásokra, a légi és a közúti közlekedésre, az energiapolitikára, a fenntarthatóságra, a halászatra, továbbá az adatvédelemre és a szociális ellátórendszerek koordinálására. Ez év január 1-jén az Egyesült Királyság kilépett az EU egységes piacából, vámuniójából és valamennyi uniós szakpolitikából, valamint az unió által kötött nemzetközi megállapodások hatálya alól is.

Nagyobb szigor

Véget ér a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása az Egyesült Királyság és az EU között. Most már külön piacot, különálló szabályozási és jogi területet képeznek. Ennek következtében megszűnik az áruk szabad mozgása;

a vámellenőrzés az összes Egyesült Királyságból az EU-ba irányuló exportra vonatkoznak.

A brit áruknak továbbra is meg kell felelnie az EU előírásainak, például a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak. Az Egye­sült Királyságból származó agrár-élelmiszeripari szállítmányoknak egészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, továbbá a tagállamok állat-egészségügyi határállomásain egészségügyi és növény-egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük. Ez az exportáló brit vállalkozások számára hosszabb szállítási időt és több költséget jelent. Az EU-ból Nagy-Britanniába importált árucikkek határellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket három szakaszban vezetik be, július 1-jéig. Szakaszos bevezetésük oka, hogy a koronavírus miatti rendelkezések által is sújtott vállalkozásoknak több ideje legyen az átállásra.

Szoros partnerség

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az uniós tagságát maga mögött hagyó Egyesült Királyság továbbra is szoros partnere legyen a huszonhét tagú Európai Uniónak. Mindkét fél elkötelezte magát a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a szociális és munkavállalói jogok, valamint a kötelező érvényű vitarendezési mechanizmus biztosítása mellett.

Megállapodás született az EU és az Egyesült Királyság tengeri halállományainak közös kezelésének új keretrendszeréről is.

Ebben a rendszerben az Egyesült Királyság fejlesztheti halászati tevékenységét, miközben a természeti erőforrások és az európai halászok megélhetése is megfelelő védelmet kap.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottságai ez év elején még megvizsgálják a megállapodás szövegét, mielőtt az EP plenáris ülésén döntene, hogy hozzájárul-e az aláírásához. Ennek ellenére az EU szabályai alapján a tagországok egyhangú jóváhagyásával már az újév első napján érvénybe léphetett a megállapodás.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság