Back to top

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

A Tesco honlapján látható, hogy néhány üzletükben teljesen kifogytak a narancsból, málnából, eperből, áfonyából és számos más friss áruból.

Az élelmiszerfeldolgozó üzemek jelenlegi legnagyobb problémája, hogy az ott dolgozók közül sokan megbetegednek, ezért karanténba kell vonulniuk, ami miatt kiesnek a munkából. Különösképpen a baromfi-, illetve a vöröshús feldolgozóüzemek érintettek.

Eközben az élelmiszeripar szakemberei és a Brexitért felelős kabinetminiszter, Michael Gove arra figyelmeztettek, hogy a kikötőkben a problémák valószínűleg még inkább fokozódni fognak. A doveri kikötőben és a Csalagúton is egyre többen akarnak átkelni az évvégi gyengébb forgalmat követően, francia oldalról viszont szigorúan veszik a brexit után szükséges új nyomtatványok ellenőrzését.

John Shirley árufuvarozási szakértő elmondta: „Megkezdődött a káosz. A január elsején bevezetett többlet papírmunka miatt a teherfuvarozás szinte teljesen el lett lehetetlenítve”

A Road Haulage Association (RHA - Közúti Fuvarozási Szövetség) szerint már most fennakadások vannak, és ez a helyzet csak éleződni fog most, hogy fokozódott a határellenőrzés Franciaországban.

A szövetség becslése szerint

a Doverből és a Csalagúton át a múlt héten közlekedő, napi kétezer kimenő tehergépjárműből minden ötödiket visszafordítottak.

Azt is elmondta, hogy egyre több probléma lesz, mivel a napi határátlépések száma meg fogja haladni a 6000-et is.

Rod McKenzie szakpolitikáért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „A járművezetőket különféle okokból visszafordítják, többek között például sokan nem rendelkeznek érvényes Covid teszttel.

A Nature's Choice kereskedelmi igazgatója Vernon Mascarenhas elmondta: „A hét végétől fogjuk csak igazán látni a hiányosságokat az üzletek polcain. Az egyetlen megoldás az lenne ha a kormány, a brit vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs káoszt orvosolni tudja. Ennek a kormány napirendjén kellett volna lennie, de még csak az ingerküszöbüket sem lépte át.

Forrás: 
dailymail.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

Érdemes málnát ültetni a házi kertbe

A munkaerő-piaci helyzet változása miatt átalakulóban a zöldség-gyümölcs kínálat. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találni.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Már szedik a spárgát Franciaországban

Franciország délnyugati Landes megyéjében február 17-én megkezdték a spárga szedését. Ahhoz azonban, hogy ellensúlyozzák a járványügyi előírások betartása miatti nagyobb költségeket, árat emeltek.

A Lindt & Sprüngli célja 2021-ben a 6-8%-os értékesítési növekedés

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyártó cég 6-8%-os organikus értékesítés növekedést vár idén a megnövekedett keresletnek köszönhetően, miután tavaly a koronavírus-járvány következtében csökkent a nettó nyeresége.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.