0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Biológiai gombaölő szert fejlesztettek ki tárolási betegségek ellen

A Decco Italia forgalmazza a Nexy nevű biológiai gombaölő szert, amivel az alma, körte és a citrusfélék tárolási betegségeit lehet megelőzni. Az új készítmény szermaradék nélkül akadályozza meg a Botrytis cinerea, a Colletotrichum musae, vagy a Penicillium-fertőzést.

A Nexy hatóanyaga egy természetben előforduló élesztőgomba, a Candida oleophila, ami a gyümölcsök héján alkot telepeket.

Ezek a jótékony gombatelepek megakadályozzák a kórokozók szaporodását, mert elfoglalják előlük a felszínt és elfogyasztják a tápanyagokat.

A készítmény teljesen biztonságos a fogyasztókra és a dolgozókra. Az élesztőgombát paradicsom héján találták meg. 

Kísérletek szerint a biológiai gombaölő szer hatékonysága fölveszi a versenyt a citrusfélék kezelésére általánosan használt, felszívódó imazalil hatóanyaggal. (Az imazalil megengedett szermaradék-értéke narancs és grapefruit esetében 4 mg/kg az EU-ban, alma és körte esetében feleannyi. A Bizottság csökkenteni akarja a határértéket.)

A készítményt a szermaradék nélküli technológiákhoz javasolja a Decco Italia, amelyek fenntartható gazdálkodást tesznek lehetővé és megfelelnek a fogyasztók igényeinek.

A csomagoló- és hűtőházakban alkalmazzák a Nexyt a forgalmazó előírásainak megfelelően, adagja 33 gramm 10 tonna gyümölcsre.

Olaszországban tavaly ősszel kezdték használni almára és citrusfélékre, és ezzel egy növényvédő hatóanyagot tudtak kiváltani a hagyományos technológiákhoz képest.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it