Back to top

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Mitsubishi Corporation, amely elsősorban az autógyártásról híres a világban, megállapodást írt alá az Aleph Farms-szal a sejttenyésztett hús japán piacra juttatásáról. Amint az Aleph blogjában olvasható, az Aleph Farm gyártási platformot biztosítja a készítmény nagyüzemi gyártásához, míg

a Mitsubishi a biotechnológiai folyamatokat, és a japán terjesztési csatornák kiépítését vállalta.

Fotó: stock
"A Mitsubishi Corporation Food Industry Group-pal kötött együttműködési megállapodás fontos mérföldkő számunkra, mivel módszeresen építjük ki a globális piacon működésünk alapjait a kiválasztott partnerekkel. mindkét vállalat azon dolgozik, hogy az Aleph marhahúst kiváltó készítménye megfeleljen a japán fogyasztók és a szabályozók követelményeinek" - jegyezte meg Didier Toubia, az Aleph Farms társalapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: a vállalat tisztában van a Wagyu marha húsáról híres japán piac sajátos preferenciáival.

A Mitsubishi fel akarja tárni és ki szeretné építeni a laboratóriumokban termesztett húsok piacát.

Ez az együttműködés várhatóan elősegíti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését, hiszen a japán kormány előjelzése szerint az ország 2050-re elérheti az üvegházhatást okozó gázok zéró kibocsátását.

Japán Kobe marhahús
Fotó: Pixabay
Az elemzők előrejelzései szerint a laborhús piaca várhatóan eléri a 140 milliárd dollárt a következő évtizedben. A globális adatok szerint azonban még mindig messze lesz a húsipar méretétől, amely 1,3 billió dollárt tett ki 2019-ben.

A sejttenyésztett húspiac fejlődésének legfőbb akadályai jelenleg a fogyasztók szkepticizmusa az íz iránt,
valamint az előállítással szemben támasztott követelmények és a magas termelési költségek , amelyek a fogyasztói árakban is jelentkeznek.

Ugyancsak problémás lehet az egyes országok kormányainak hozzájárulása az ilyen termékek forgalomba hozatalához, bár az első engedélyt a sejtekből termesztett hús értékesítésére tavaly év végén Szingapúrban már megadták.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Újra virágzó sörkultúra a Pannonhalmi Bencés Főapátságnál

Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását – olvasható a Főapátság közleményében.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Faápolási munkák a Sóstói-erdőben

A NYÍRERDŐ Zrt Nyíregyházi Erdészetének munkatársai március első felében a parkerdő leglátogatottabb részein faápolást és száraz ágnyesést hajtanak végre. A tornapálya környékén és a legforgalmasabb utak mentén élő idős tölgy- és akácfákon sok helyen észleltek balesetveszélyes, száraz ágakat, melyeket még a fészkelési időszak kezdete előtt szeretnének eltávolítani.

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

A Lindt & Sprüngli célja 2021-ben a 6-8%-os értékesítési növekedés

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyártó cég 6-8%-os organikus értékesítés növekedést vár idén a megnövekedett keresletnek köszönhetően, miután tavaly a koronavírus-járvány következtében csökkent a nettó nyeresége.