0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

A kezdeményezés szorgalmaza, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A javaslat szerint a folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítását. Külön hangsúlyt fektetnek a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek – áll a petícióban.
  • A mezőgazdasági termelők támogatását a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az átállásnak a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által kell szerintük támogatnia a termelőket.

A nemzetközi petíció aláírásakor meg kell adnunk a nevünket, elérhetőségünket, illetve valamely személyazonosító okmányunk számát. Ezzel kapcsolatosan a szervezők azt mondják, adataink az Európai Uniós irányelvekkel összhangban mindvégig biztonságban lesznek, csak a kampány céljaira használják és nem adják át semmilyen más további szereplőnek.

Az európai polgári kezdeményezés egyébként hivatalos jogi eszköz. Az EU szabályai szerint, ha legalább egymillió uniós polgár – esetünkben 2021. június 30-ig – kifejezi a szándékát a méhbarát mezőgazdasággal kapcsolatosan, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább 7 EU-tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt. Magyarországról 15 750 aláírásra van szükség – áll a hazai aláírásgyűjtést koordináló Magyar Természetvédők Szövetsége felhívásában.

A petíció itt írható alá.
 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MTSZ