0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

A tanulmány szerint 2013-2017 átlagánál 5,1 százalékkal több gyümölcsöt fogyasztanak a tagországokban átlagosan, ami 211,8 gramm fejenként és naponta. Ezzel szemben a zöldségfogyasztás némileg csökkent, így 151,9 gramm volt tavaly. A növekedés az ágazat közös erőfeszítéseinek az eredménye, amivel az utóbbi öt évben igyekeztek fölhívni a figyelmet a friss termékek egészségre gyakorolt kedvező hatására.Ez nagyon biztató eredmény, és az eddigi kampányok hatékonyságát mutatja, ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy mi okozta a zöldségfogyasztás visszaesését.

2021 a gyümölcs és zöldség nemzetközi éve,

így még hatékonyabb lehet tudatosítani a fogyasztókban, hogy az egészséges táplálkozás fontos alkotóeleme a friss gyümölcs és zöldség, ezáltal pedig tovább folytatódhat a jelenlegi biztató trend.

A Freshfel folytatja három éve futó FruitVeg4You kampányát és az idén újat is indít, SpeakUp4FruitVeg néven. Ebben nem a fogyasztókhoz, hanem

az Európai Parlament képviselőihez fordul, hogy minden közös politikában támogassák az ágazatot, az európai zöld megállapodás ernyője alatt.

Többek közt a kereskedelmi, fenntarthatósági, élelmiszer-biztonsági, egészségügyi, kutatás-fejlesztési politikákban szeretnének nagyobb teret nyerni az ágazatnak.

Szakértők szerint a környezetkímélő termesztésből származó kertészeti termények fogyasztása nemcsak támogatja a fogyasztók egészségét, hanem egyben csökkenti a táplálkozásból eredő környezetterhelést, ezzel pedig

a klímasemlegességet célul kitűző zöld megállapodást is elősegíti.

Az európai szakmai szervezet arra biztatja 200 tagját, hogy 2021-ben támogassák a nemzetközi évet, és a maguk részéről tegyenek meg mindent, hogy az emberek ráébredjenek, mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A koronavírus-járvány miatt amúgy is előtérbe került az egészségmegőrzés, ami megkönnyíti az üzenet célba juttatását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfel.org