0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ragály, járvány, madárinfluenza

2020 végén még úgy tűnt, az állatok zártan tartásának elrendelésével sikerül megakadályozni hazánkban a madárinfluenza-járvány kitörését. Sajnos mára már nem így van, Magyarország több területén tízezres baromfiállományokat kellett leölni.

youtube://v/FMScwOdO0Zg

„Valóban reménykedtünk, hogy elkerüljük, de sajnos az európai uniós járványügyi helyzet azért jelezte, hogy komoly kockázata van a madárinfluenza vírusának – jelentette ki Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos. Nemcsak Magyarországon jelent meg, hanem újabb járványkitöréseket jelentettek Hollandiából, Lengyelországból, Svédországból is.

Tehát ez a vírus itt cirkulál, a vadmadarak vonulásával a kockázat mindenhol megvan.

A mindenhol valóban mindenhol, így egész Magyarországon van kockázat. És sajnos a madárinfluenza vírusa egy olyan vírus, amelyet nagyon könnyű bejuttatni a baromfiállományokba és közé, nemcsak természetes úton tud terjedni, tehát a vadmadarak és a házi madarak közvetlen találkozásával, hanem közvetett úton is.”

A közvetett út jelenti például a vizet és a takarmányt is, vagy akár a gondozó ruházatát, cipőjét is.

A természetes pedig az, ha például a vadmadarak a mi állatainkkal egy itatóból isznak, egy etetőből esznek vagy épp ugyanabban a tóban fürdenek.

Épp ezért még a víziszárnyasokat is ólban kell tartani, illetve, ha kiengedjük őket, a kifutót madárhálóval muszáj védeni, az etetőről-itatóról ne is beszéljünk, azokat legjobb zárt helyre vinni. A szabadtartás tehát ebben az időben korlátozott szabadságot kell, hogy jelentsen az embernek, legyen gazdálkodó, vagy otthon, családi fogyasztásra baromfit tartó személy. El kell ugyanis döntenie, hogy betartja az intézkedéseket, vagy egy megbetegedés miatt leölik az állatait.

„Nincs sem gyógykezelés a betegség ellen – hangsúlyozza az országos főállatorvos –, sem vakcinás megelőzést nem tudunk alkalmazni ezzel a betegséggel kapcsolatban, tehát

marad a jó öreg járványvédelem. amellyel jelentősen csökkenteni lehet a kockázatát.

Természetesen, ha mindenki mindent végrehajt, akkor is van esélye a madárinfluenza-fertőződésnek, de ennek a fertőződésnek a kockázatát a hagyományos intézkedésekkel nagyon jelentősen tudjuk korlátozni.”

Dr. Bognár Lajos hangsúlyozza:

„Az a minimum, hogy a takarmányt fedett helyen tároljuk,

de ez még nem jelenti azt, hogy meg is védtük teljesen a takarmányt. Egyrészt valóban már a szállítás során kockázat van, hiszen a takarmányszállító gépjármű maga is veszélyt jelenthet – hogyha bélsárral szennyezett kerekekkel érkezik például, az pedig az úton bárhol előfordulhat.

Önmagában ez is kockázatot jelenthet, tehát nem véletlen a gépjárműmosási, fertőtlenítési szabály bevezetése.

Tehát muszáj lemosni azokat a gépjárműveket, amelyek a telepre beérkeznek.

De ezt követően is a takarmányt hogyha nem zsákos kiszerelésben, hanem ömlesztve tároljuk, akkor arra is figyelni kell, hogy magába az épületbe se jusson be vadmadár, se galamb, se veréb. Ha mégis találunk bent elhullott madarat, nagyon gyorsan távolítsuk el és lehetőség szerint még az épületen belül is próbáljuk meg fedve tárolni a takarmányt!”

A háztájinál mindez ugyanígy érvényes:

a takarmányt tartsuk zárt helyen és talán még az sem túlzás, hogy kint használjunk gumicsizmát, amit hipós vízzel fertőtleníthetünk, mielőtt belépnénk az állatok közé.

A Nébih kiadott egy letölthető útmutatót a védekezéshez, amely a következő a hivatal portálján érhető el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu