0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Sorozat a szülőföldjüket elhagyó legkiválóbb magyarokról a Kossuth rádióban

A Magyar Kultúra Napján kezdi sugározni a Kossuth Rádió a 200 részes sorozatot. Az egyes részeket 200 napon át a 6.30-as Krónikát követően hallgathatják meg az érdeklődők. Az első részben Karikó Katalinról, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatóbiológus-biokémikusról, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójáról lesz szó.

Ez már a harmadik 200 részes sorozat a Kossuth Rádióban, amely az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával jön létre – hangsúlyozta a műsort bemutató tájékoztatón V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

2019-ben a Mi magyarok című sorozat a hazánkban megőrzött értékekről, illetve itt élt kiválóságokról szólt.

A Nemzeti Összetartozás évében a Trianonban elszakított országrészek értékeit mutatta be a Hiszek egy hazában című sorozat, idén pedig a szülőföldet elhagyni kényszerült tudósokról, művészekről, katonatisztekről, sportolókról szól majd a sorozat – tette hozzá a miniszteri biztos.

Gadácsi János, a rádiósorozat készítője kiemelte, ez a sorozat abban különbözik az előzőektől, hogy míg korábban olyan személyekről, tárgyakról, szokásokról volt szó, akiket vagy amiket bárki ismerhetett, addig az idei sorozatban olyan személyeket mutat be, akikről nem biztos, hogy hallottunk.

Példaként felhozta, hogy kevesen tudják, Uruguay és Paraguay nemzeti himnuszát egy honfitársunk szerezte, illetve, hogy Brazília térképein ma is azt a határvonalat látni, amelyet magyar misszionáriusok térképeztek fel.

Gadácsi János szerint ezek az emberek hiányoztak és hiányoznak Magyarországról, de az egész világot gazdagítják.

A sorozat hangja, Reviczky Gábor színművész arról beszélt, hogy olyan történeteket hallhatunk majd, amelyekről ő sem tudott. A narráció szakmai nehézségével kapcsolatban pedig kiemelte, számos dologra kell a felvételek során koncentrálnia: érdekessé kell tennie az elhangzó szöveget; természetesnek kell hatnia, de néha meseszerűen kell hangozzék és persze egy-egy tudós munkásságának a bemutatásánál a lényeget kell kiemelnie.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu