0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

A lengyelországi gazdaságokból származó húst olcsó fagyasztott panírozott csirketermékek formájában a brit nagy áruházláncok értékesítették. A félkész baromfi termékeket a szülők gyakran olcsó és könnyen elkészíthető ételként vásárolják és adják a gyerekeknek.

A megbetegedettek körülbelül 44 százaléka 16 évesnél fiatalabb volt.

A Daily Mail szerint az elmúlt évben mintegy 480 szalmonellamérgezés vált ismertté, amelyeket ezek a termékek okoztak, az emberek több mint harmada súlyos állapotba került és kórházi kezelésre szorult. Az angol népegészségügy (Public Health England) illetékesei szerint egy esetben kimutathatóan a szalmonellafertőzés volt a halál oka. További négy esetben is szalmonnela-fertőzőttek voltak az elhunytak, de a pandémiás időszakban nem tisztázott, hogy a szalmonella-fertőzés ezeknél az eseteknél meghatározó tényező volt-e.

A Daily Mail adatai szerint azonban az ismert 480 esetből körülbelül 400 Angliában, 42 Skóciában, 31 Walesben és 7 Észak-Írországban fordult elő. Az újság hozzáteszi, hogy

ezek a számok valószínűleg nem fedik le az összes esetet, mivel a kevésbé súlyos tünetekkel rendelkező emberek valószínűleg nem fordultak orvoshoz vagy mentek kórházba a Covid-19 járvány idején.

Az FSA brit élelmiszerbiztonsági ügynökség megerősítette, hogy Lengyelországból származtak a fagyasztott és panírozott csirkemellek.

Az újság emlékeztet arra, hogy több európai ország, köztük Írország, tavaly év eleje óta közel 100 riasztást adott ki Lengyelországból származó hűtött vagy fagyasztott szalmonellás baromfi miatt. Úgy gondolják, hogy az elmúlt évben több ezer fertőzés is előfordulhatott a szigetországban.

Forrás: farmer.pl