Back to top

A vadmacskák titkos élete

2021 a vadmacskák éve! A Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, hogy feltérképezze a genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát. Ez egy felettébb összetett feladat, mivel a hazai állományáról csak becsléseink vannak, ami annak köszönhető, hogy a tisztavérű egyedek a házi macskákkal keverednek - többek között erről is olvashat A Mi Erdőnk idei második számában.

MMG - Az igazi vadmacska

A genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát egyelőre homály fedi.

Ennek feltérképezésére a Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, aminek első lépése Szilveszter, a vadaspark kandúrjának analizálása.

Szilveszter kifutóját kamera- és szőrcsapdákkal látták el a gondozók, és megfigyelték, melyek azok a szaganyagok, amelyek dörgölőzésre késztetik Szilvesztert. A szőrcsapdára tapadt szőrből DNS-vizsgálatok végezhetők.

Ez azért fontos, mert a vadaspark dolgozói az eredményeket szeretnék a természetben felhasználni, pontosabban a belső Pilisben.

Itt szintén szőrcsapdákat fognak kihelyezni, és az azon ragadt szőrből a genetikai vizsgálatok révén megállapítható lesz, tisztavérű vagy hibridizált vadmacska-állomány él a területen.

Amennyiben a monitoring során találnak genetikailag tiszta egyedeket, akkor a továbbiakban a vadaspark vadmacska-szaporításba kezd, és a felnevelt egyedeket a belső Pilisbe repatriálják.

Ez pedig hatalmas lépés lehet a hazánkban fokozottan védett vadmacska tisztavérű állományának stabilitására.

Emellett a beporzók szerepéről is olvashatnak, amik nélkül sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája, ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Továbbá olyan érdekes természeti jelenségeket is ismertettünk, mint a kaptárkövek, amelyek valószínűsíthetően elődeink által sziklatornyokba vésett fülkéknek tűnnek, és több elképzelésük is van a történészeknek, milyen funkcióval bírtak.

Dr. Seregi Jánosnak A Mi Erdőnk magazin megalapításának közreműködésében végzett munkájáról is beszámolunk, és egyebek mellett arról kérdeztük, hogy az immár 10 éves lapunk kezdetekben megfogalmazott célkitűzései miként valósultak meg. Az idő bizonyította: jó döntés volt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biomarha. Majdnem…

Natura 2000-es területen olyan szigorú feltételek betartása mellett lehet csak gazdálkodni, ahol gyakorlatilag elképzelhetetlen a biogazdálkodáson kívül mást folytatni.

Lángokban áll Oroszország leghidegebb régiója

Hatalmas területen égett a tőzeg a sarkvidéki Jakut földön tavaly tavasszal és nyáron, a lángok újra feléledtek, és több tízezer hektáron pusztít a tűz, ami településeket fenyeget.

Csatornába esett kiskacsákat mentettek ki a közutasok

Víznyelő rácsába ragadt egy csoportnyi kiskacsa még múlt vasárnap Egerben. Riasztották is a Magyar Közút dolgozóit, akik végül kimentették őket a fogságból.

Izlandig repítette a szaharai homokot az "éghajlatváltozás"

Izland térségéig eljutó szaharai porviharos eseményeket azonosítottak egy nemzetközi együttműködés keretében magyar kutatók az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének (CSFK FTI) vezetésével.

Egyedülálló élővilág, különleges programok és újabb fejlesztések a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Változatos növény- és állatvilágával, színes programkínálatával a Kiskunsági Nemzeti Park a kirándulók egyik kedvelt célpontja. Évente 100 ezer regisztrált látogatót fogadnak létesítményeikben és programjaikon, például a különböző szervezett túrákon, rendezvényeken, tanösvényeken vagy a kecskeméti Természet Házában. A nemzeti park látogatóközpontja, 25 tanösvénye, 6 bemutatóhelye, 2 erdei iskolája kínál kikapcsolódást az ide érkezőknek.

Hol fáj legjobban a rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.