0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Az új termékek folyamatos bevezetése kedvező általános piaci alapokkal párosulva, globálisan növelte az eladott termékek mennyiséget és az árbevételt. A nettó árbevétel és az organikus árbevétel egyaránt 6 százalékkal nőtt az előző évhez képest 2021 első negyedévében. A legtöbb régióban növekedést ért el a cég, amely Dél-Amerikában két számjegyű volt.

Az új és differenciált termékek értékesítése mennyiségi és bevételnövekedést eredményezett a növényvédelem piacán.

A nettó árbevétel minden régióban két számjegyű növekedést ért el, és átlagosan elérte a 12 százalékot. 120 millió dollárral nőtt az előző évhez képest.

A vetőmag nettó árbevétele 2 százalékkal, az organikus árbevétel 3 százalékkal emelkedett. Az új termékek folyamatos emelkedése és a helyi árbevétel ellensúlyozta az észak-amerikai vetőmagszállítások szezonális ütemezésének hatását.

A Corteva GAAP szerinti nyeresége 613 millió dollár, részvényenkénti eredménye pedig 0,81 dollár volt.

Az erős árteljesítmény és mennyiségi növekedés, amely együttesen meghaladja a költségek növekedését, az üzemi EBITDA 14 százalékos, 904 millió dolláros növekedését eredményezte az előző év azonos negyedévéhez képest.

A piac által generált magasabb költségeket – beleértve az áruszállítás és a logisztika, valamint az alapanyagok árának növekedését részben ellensúlyozta a vállalat költséghatékonyabb gyártási programjainak folyamatos végrehajtása. Az értékesítési, általános és adminisztratív költségek árbevétel-arányosan körülbelül 160 bázisponttal javultak.

A menedzsment 14,6-14,8 milliárd dollár közötti tartományba növelte idei nettó árbevétel-várakozását, és megerősítette működési EBITDA várakozását 2,4-2,5 milliárd dollár közötti tartományban.

Tőkehozam

A vállalat az első negyedévben mintegy 450 millió dollárt adott vissza a részvényeseknek osztalék és részvény-visszavásárlás formájában. Változatlanul gyorsított ütemben hajtja végre engedélyezett részvény-visszavásárlási programját 2021-ben, amelynek nagyobb része várhatóan az első félévben fejeződik be.

Pozícióerősítés a nagy értékű biológiai termékek piacán

A Corteva az első negyedévben lépéseket tett annak érdekében, hogy megerősítse hozzáférését és pozícióját a magas haszonkulcsú biológiai termékek piacán, és három új együttműködési megállapodást jelentett be ezen időszak során.

A kibővített technológiai hozzáférés révén célja tovább gyorsítani innovációs ütemét és meglévő vezető pozícióját az ágazatban.

Az új és differenciált növényvédelmi technológiák sokrétű és kiegyensúlyozott portfóliójával együtt – például korlátozott természetes eredetű Qalcova™ és Jemvelva™ rovarölők, valamint Inatreq™ gombaölő szerek – ezek a megállapodások várhatóan a fenntartható megoldások kiegészítő portfólióját nyújtják a gazdálkodók számára a sürgető növényvédelmi kihívások kezelésében.

Fenntarthatósági kötelezettségvállalások

A vállalat – 2020-ban 10 évre vállalt fenntarthatósági céljaival összefüggésben – bevezetett egy szén-dioxid és ökoszisztéma-szolgáltatással foglalkozó portfóliót, amelynek középpontjában a szén-dioxid-megkötési folyamat javítása és további megoldások kidolgozása áll. Ezek segítenek a termelőknek a jövedelmezőség növelésében és közben pedig segítik az éghajlati ellenállóképességet.

Növényvédelem

A növényvédelem nettó árbevétele 1,7 milliárd dollár volt az első negyedévben, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évi azonos időszakához képest.

Forrása az értékesített mennyiség és az ár 6 százalékos növekedése, valamint a deviza 1 százalékos kedvező hatása volt, amit részben ellensúlyozott a portfólió 1 százalékos negatív hatása.

A mennyiségi növekedést az új termékek iránti nagy kereslet ösztönözte világszerte, beleértve az ArylexTM, EnlistTM és RinskorTM herbicideket, valamint az IsoclastTM és a PyraxaltTM rovarirtókat.

A mennyiségi növekedést hozzávetőlegesen 70 millió dollár értékben ellensúlyozta az a döntés, hogy fokozatosan megszüntetik a kiválasztott alacsony árrésű generikus termékeket.

A helyi árak elsősorban a dél-amerikai általános áremelkedés miatt nőttek, amihez párosult a világszerte kedvező termékkínálat és az észak-amerikai stratégiai áremelkedés. A kedvező devizahatások elsősorban az euróból származtak, ami ellensúlyozta a kedvezőtlen brazil real hatásait. A portfólió hatását az előző évi ázsiai és csendes-óceáni térségbeli eladások hajtották.

A szegmens működési EBITDA-ja 321 millió dollár volt 2021 első negyedévében, ami 35 százalékos növekedést jelent a 2020 első negyedévi 238 millió dollárhoz képest.

A mennyiségi növekedés és az áremelkedés, valamint a folyamatos költség- és termelékenységi intézkedések nagymértékben ellensúlyozták a magasabb ráfordítási költségeket, beleértve a nyersanyagokat is.

A szegmens működési EBITDA különbözete több mint 300 bázisponttal javult az előző évhez képest.

Vetőmag

A vetőmageladás nettó árbevétele 2 százalékkal nőtt 2020 első negyedévéhez képest. A nyereséget a helyi árak 2 százalékos és a mennyiség 1 százalékos növekedése okozta, amelyet részben ellensúlyozott az 1 százalékos devizahatás.

Az árnövekedést az új vetőmagtechnológia erőteljes alkalmazása eredményezte, beleértve az árak változtatását az EMEA-ban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) és Dél-Amerikában, valamint a kukorica-vetőmag árának globális 2 százalékos emelkedését.

A mennyiségi növekedését a kukorica- és a napraforgó-vetőmag iránti rekordkereslet okozta az EMEA-ban. A korai tavasz és a keresletváltozás helyi kínálati problémákat vetett fel, amely párosult a brazíliai Safrinha erős értékesítésével és Dél-Amerika más részein tapasztalható korai kereslettel. A nyereséget részben ellensúlyozta az észak-amerikai szállítások szezonális ütemezése. A brazil real által okozott kedvezőtlen devizahatásokat pedig részben ellensúlyozta az euró kedvező hatása.

A szegmens működési EBITDA-ja 2021 első negyedévében 617 millió dollár volt, ami 6 százalékkal magasabb, mint a 2020 első negyedévi 581 millió dollár. A következetes árstratégia, az alacsonyabb SGA-költségek, valamint a folyamatos költség- és termelékenységi intézkedések bőven ellensúlyozták az európai kukorica vetőmag elállításának kedvezőtlen hozamaiból adódó magasabb input költségeket, a megemelkedett szállítási költségeket és a kedvezőtlen devizahatást. A szegmens működési EBITDA különbözete több mint 100 bázisponttal javult az előző évhez képest.

Kilátások

A vállalat növelte nettó árbevétel-várakozását az idei évre.

Jelenleg 14,6 és 14,8 milliárd dollár közötti nettó árbevételre számít, aminek a középértéke az év egészére nézve 3-4 százalékos nettó árbevétel és 3 százalékos organikus értékesítés-növekedést jelent.

A Corteva megerősítette korábbi eredmény-várakozását. A működési EBITDA várhatóan 2,4-2,5 milliárd dollár, a működési EPS tartomány pedig részvényenként 1,85 és 1,95 dollár között mozog. A Corteva nem tudja összeegyeztetni az előremutató, nem GAAP szerinti pénzügyi mutatóit a leginkább összehasonlítható amerikai GAAP szerinti pénzügyi mutatóival, mert ésszerű bizonyossággal nem képes figyelembe venni/előre jelezni az ellenőrzésén kívül eső tételeket, amelyek jelentősek lehetnek.

A Corteva Agriscience™ nyilvánosan jegyzett, globális finanszírozású mezőgazdasági vállalat, amely az iparág egyik legteljesebb portfólióját kínálja a termelőknek világszerte – beleértve a vetőmagot, a növényvédelmet és a digitális megoldásokat -, amelyek a hozam és a jövedelmezőség növelését segítik. A Corteva Agriscience™ 2019-től független vállalat, korábban a DowDuPont mezőgazdasági üzletága volt.

Forrás: Corteva Agriscience/magyarmezogazdasag.hu