0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Újszülöttek erdeje is segít a klímavédelemben

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében megvalósuló fásításokról tartott sajtótájékoztatót július 22-én Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) a II. kerületi, Pilisi Parkerdő gondozása alá tartozó Árpád-kilátó környékén.

Zambó Péter kiemelte a klímaváltozás elleni védekezésben jelentős szerepet játszó erdők fontosságát, amelyek emberi segítség nélkül nem tudnak kellő gyorsasággal alkalmazkodni a változó körülményekhez.

„Az erdő szerepe pótolhatatlan a víz és a tápanyagok körforgásában, a jó levegő előállításában, fenntartásuk nélkül nem teljesülhetnek az ország klímasemlegességi céljai” – mondta az államtitkár.

A tárca ezért elkötelezett az erdők állapotának megőrzése és a fával borított területek növelése iránt. Ennek érdekében indította útjára az Agrárminisztérium az Országfásítási Programot, de további, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen létrehozott programokkal is ezt a célt kívánják szolgálni.

Az államtitkár kiemelte ezek közül a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, azon belül is a születő gyermekek utáni faültetést.

A kezdeményezésnek köszönhetően mára összesen 165 hektár őshonos fafajjal létrehozott erdőt telepítettek, ezzel az erdőgazdaságok minden megyében létrehozták az Újszülöttek erdejét. Hozzátette, az erdőgazdaságok további 515 hektár erdőt telepítettek olyan helyekre is, ahol a termőhelyi viszonyok nem kizárólag őshonos fajok ültetését tették lehetővé.    

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az eseményen kihangsúlyozta, a természet egyensúlya és sokszínűsége veszélybe kerülhet, ha az emberiség nem változtat a szokásain.

A fenntarthatóság és a természettudatos jövő a Klíma- és természetvédelmi akciótervnek is elsődleges szempontja, ez abból is látszik, hogy az Újszülöttek erdejével minden újszülött után 10 fával növekszik Magyarország erdősült területeinek nagysága, ami 1 millió fát jelent évente.

A cél az, hogy az erdők aránya elérje az ország területének 27 százalékát – hangsúlyozta az államtitkár.

Az erdőállomány évente mintegy 4-5 millió tonna szén-dioxidot köt meg, emellett 10 fokkal is hűvösebb hőmérsékletet nyújt a napsugárzásnak kitett épületekhez képest.

Steiner Attila hozzátette, ezen adatokból is látszik, milyen jelentőséggel bír az erdőgazdálkodás az éghajlatvédelem szempontjából.

Végezetül Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a mindennapi környezettudatosság jelentőségét kiemelve elmondta, a fiatalok értik a fenntarthatósági szempontok okait. Kihangsúlyozta, bárki környezetvédő lehet, aki szemetet szed, szelektíven gyűjt, és odafigyel arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen.  

Az esemény legvégén az államtitkárok szimbolikus jelleggel elültettek egy fát a Pilis Parkerdő Zrt. területén, nyomatékosan is felhívva a figyelmet a fásítás fontosságára a klímaváltozás elleni védekezésben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu