0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az érés lassítása javíthatja a bor minőségét

A szőlő különösen kényes a környezeti hatásokra, például ha hőség és szárazság miatt korán érik, akkor csak középszerű bor lesz belőle. Amerikai kutatók különféle szőlőtermesztési módszereket vizsgáltak a klímaváltozásnak a bor minőségére gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében.

Vizsgálatuk alanya a Cabernet Sauvignon fajta volt, egy kereskedelmi szőlőültetvényen, a kaliforniai San Joaquin völgyben. A kísérlet keretében hozamkorlátozással termesztették a szőlőt, és a tenyészidő végén többet locsolták a növényeket, illetve csak a két beavatkozás valamelyikére kerítettek sort, a kontrollnál pedig egyikre sem.

Az összes vizsgált körülmény közepette a kevesebb fürtöt érlelő növények cukortartalma nőtt a leggyorsabban, és ezek értek be a legkorábban.

A kevesebb fürtöt nevelő és többet öntözött növényeknél volt a leglassabb a cukorfelhalmozódás.

A kutatók azt találták, hogy a szőlő érésének lassítása csökkenti a zöld színt, a növényes ízhatásért felelős hat szénatomú aldehidek és alkoholok, valamint a 2-izobutil-3-metoxipirazin koncentrációját, illetve növeli a kellemesnek talált virágos és gyümölcsös ízhatásért felelős norizoprenoidokét és terpénekét.

Vagyis az érés meghosszabbítása javítja a borszőlő minőségét.

Igaz, teszik hozzá, ezeket az adaptációs stratégiákat több éven át kell még vizsgálni, mielőtt rájuk alapozott változtatásokat vezetnének be a termesztés jelenlegi gyakorlatába.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság