0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.

Az előző cikkben a repcemézről volt szó, mely marcipános ízű és kiváló gyomorpanaszok ellen, továbbá színe kristályosan zsírfehér (Lásd itt). Most egy hasonlóan jó gyógyhatású, illetve kifejezetten gyógyászati céllal fogyasztandó mézet kóstolunk meg, a hársmézet.

A méhek a különféle hársak (ezüst, kislevelű, nagylevelű hárs) nektárját gyűjtik, de a fa leveleiről mézharmatot is gyűjthetnek.

A hársméz sárgás barna színével a közepesen sötét mézek közé tartozik. Minél több mézharmat található benne, a színe annál sötétebb. Íze enyhén kesernyés, Ph értéke 4,5 (+ – 0,2). A közepesen gyorsan kristályosodó mézek közé tartozik. Kb. 2-3 hónap alatt kristályosodik ki szobahőmérsékleten. Kristályszemcséi nagyok.

Ezenkívül jó tudni, hogy nagyobb mennyiségben található benne maltóz (3-8 gramm/100 gramm). De szerves és szervetlen savak is megtalálhatóak benne: tej-, citrom-, linolin-, oxál- és foszforsav.

Más mézekhez viszonyítva sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek természetesen csekély mennyiségben vannak jelen benne: (B1, B2, B5, B6, H vitamin), nikotinsav, cink, kobalt, kalcium, kén, kálium, réz, jódin, foszfor, klórin, magnézium, stb.

A hársméz a benne található enzimeknek, antioxidánsoknak és enyhe savaknak köszönhetően ajánlott mandulagyulladás és légzőszervi gyulladások megelőzésére.

De ugyancsak jó választás emésztőszervi panaszokra, gyomor- és bélfekélyekre, mint a repce- vagy a gesztenyeméz. Ezenkívül segíti az orrban és a torokban a nyálkaeltávolítást.

A népi gyógyászatban álmatlanság esetén is ajánlják.

Fontos tudni a hársmézről, hogy hashajtó és vizelethatjó hatással rendelkezik, ezért használata csak korlátozott ideig javasolt.

Személyes tapasztalatom szerint, amikor kezdődő fertőzések esetén fogyasztom ezt a fajtamézet például a légúti fertőzések időszakában, nagyon élvezem a kissé kesernyés, különleges ízét, de egy hét elteltével már kellemetlennek érzem.

Tehát a hársmézet főleg fertőzések kezdetén fogyasszuk 7-10 napig.

De légúti fertőzések esetén akár inhalálhatunk is ezzel a mézzel. (Többek között a mézzel való inhalálásról ebben az interjúnkban olvashat.)

A hársméz ellenjavalt:

  • a terhesség utolsó szakaszában, mivel összetevői hígíthatják a vért, ami a szülés után vérzékenységet okozhat;
  • krónikus szívbetegeknek vagy vérszegénység esetén (mivel korlátozhatja a vas felszívódását);
  • hivatásos járművezetőknek, mivel álmosságot okozhat. Ez természetesen egyénenként változó lehet, érdemes ezt kitapasztalni.

Ajánljuk még:

A koronavírus első tüneteinél csökkenthető a kórokozók mennyisége: javaslatunk propolisz és méz

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti megbetegedések esetében

Forrás: magyarmezogazdasag.hu