0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Karácsonyfából is a helyit

Nyár végén még kevesen gondolnak a karácsonyfára, a kereskedőknek azonban már készülniük kell. A németországi karácsonyfa-termelők szövetségének (BWS) közelmúltban közzétett felméréséből az derül ki, hogy a fogyasztók körében a régióban, környezetbarát módon termesztett karácsonyfák népszerűsége növekszik, a műfenyők iránti érdeklődés pedig szinten maradt.

Ez az irányzat kiszámíthatóbb és magasabb árakat eredményezhet mind a termelők, mind a kereskedők számára. Nem csupán az értékesítési adatok, hanem a BWS által végzett online felmérés eredményei szerint is növekedett a karácsonyfa népszerűsége 2020-ban, miközben a műfenyők divatirányzata megtorpant, fogalmazott Saskia Blümel, a BWS ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor fontos fenntartani, és megfelelő marketinggel tovább bővíteni ezt a kedvező változást, tette hozzá.

A karácsonyfákra vonatkozó vásárlási és használati szokásokat firtató felmérésben több mint ezer 18-69 év közötti vásárló vett részt. A válaszadók többsége számára a karácsonyfa-állítás fontos hagyomány, és 93%-uk idén sem szeretne lemondani róla.

Nordmann a nyerő

A 2020-ban felállított karácsonyfák 80%-a Abies nordmanniana volt. Ez az arány 5%-kal nagyobb, mint egy évvel korábban. Mindeközben a lucfenyő részesedése 15-ről 10%-ra csökkent. A műfenyők népszerűsége ugyan nem esett vissza, de megállt, a megkérdezettek 23%-a ezt választotta 2020-ban. A fenyőfák nagy részét kisebb áru­soknál vásárolták meg tavaly, amíg 2018-ban a megkérdezettek 29, addig tavaly 40%-a választotta ezt az értékesítési csatornát. A vásárlók 23%-a közvetlenül termelőtől, 18%-a pedig bar­kácsáruházban szerezte be a fenyőfát. Interneten a megkérdezettek 4%-a rendelt.

Tavaly a vevők pontosabb tájékoztatást kértek arról, hogy honnan származik a kiszemelt fa, és jobban érdeklődtek a termesztés körülményeiről is.

Sokan a karácsonyfa vásárlását családi kirándulással kötötték össze, ami nagyon előnyös a gazdák számára is, hiszen így a fogyasztókban valós kép alakul ki arról, hogy mennyi munka- és időráfordítás kell egy formás fenyőfa felneveléséhez.

Ahogy a helyben termelt fák népszerűsége, úgy a második fa felállítása is egyre gyakoribb Németországban. Amíg 2018-ban csupán 3, addig tavaly a megkérdezettek 9%-a állított fel két karácsonyfát az otthonában.

A fák döntő többségét tavaly advent második és harmadik hétvégéjén értékesítették, ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a járvány miatt sok fogyasztó díszítette fel jóval hamarabb a karácsonyfáját, mint a korábbi években.

A karácsonyfák minősége tavaly különösen jó volt; a megkérdezettek mindössze 1%-a volt vele elégedetlen.

Ám megfigyelhető, hogy mind több vásárló igényli a regionális, fenntartható gazdálkodásból származó karácsonyfát. Bár az iparág már sokat tett ennek a vásárlói igénynek a kielégítésére, a szakszerű kommunikáción még dolgozni kell. A BWS felméréséből az is kiderült, hogy a tagok a nagykereskedelmi árakat 2020-ban stabilnak találták. A kiskereskedelmi árakkal kapcsolatban a felmérésben részt vevők 40%-a arról számolt be, hogy a járvány miatt a fogyasztók elfogadták az áremelést, amit elsősorban a csemeték drágulása okozott.

Észak-Rajna-Vesztfáliában található az egyik legnagyobb karácsonyfater­melő terület Európában. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tavasz és nyár kihívást jelentett a termelők számára, a szélsőséges időjárás megnehezítette a munkájukat. Pontosan a fő növekedési időszakban érkezett heves esőzések, jégesők és éjszakai fagyok, majd a hosszú aszályos időszakok megnövelték a termelés kockázatát, de szerencsére nagy kiesésről nem érkezett hír, a gazdák bizakodóak.

A helyi termelők szerint az elültetett fáknak 20-30%-a olyan mértékben sérülhet a szélsőséges időjárás miatt, hogy már nem, vagy csak lényegesen később értékesíthető.

Ez is lehet fenntartható

Méretüktől függően a karácsonyfák átlagosan kilenc és tizenkét év alatt lesznek vágásérettek. A legtöbb munka júniusban és júliusban, a fenyőfa intenzív növekedési időszakában van. A fiatal hajtásokat ilyenkor vissza kell vágni, a hiányzó ágak miatti réseket pedig el kell fedni egy hajtásszabályozóval: ennek a segítségével a meglévő ágak sűrűbben növekednek. Ellenőrzik a csúcshajtásokat is, és amelyik növénynél esetleg sérült vagy hiányzik, ott egy oldalsó haj-tás megtámasztásával és irányításával helyettesítik. A tökéletes minőség érdekében mindezeket a munkákat kézzel végzik.

A gazdaságok közül – igazodva a fogyasztók környezetbarát és vegyszermentes termesztés iránti igényéhez – sokan igyekeznek a lehető legtermészetesebb ökoszisztémát megteremteni az ültetvényekben:

méhlegelő virágos felületeket alakítanak ki, mester­séges fészkeket, költőodúkat és rovarhoteleket helyeznek el.

A karácsony­fa-termelők egyébként több különböző csatornán keresztül is kommunikálják a természetes körülmények között termesztett karácsonyfák előnyeit. Az átláthatóság, a nyomon követhetőség és a fenntarthatóság biztosításával igyekeznek új vásárlókat ösztönözni a karácsonyfa-állításra. Emellett az emberek figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a fenntartható módon termesztett fenyő megvásárlásával egyszerre járulnak hozzá a helyi gazdák megél­hetéséhez, valamint a környezetvédelemhez.

Forrás: Kertészet és Szőlészet