Back to top

Emlékkereszt a Sóstói-erdőben

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkeresztet a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. A négy méter magas kereszt őshonos, kocsányos tölgyből készült, a faanyag a világhírű dámszarvasnak is otthonul szolgáló Gúthi-erdőből származik.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
Az eucharisztikus keresztet Főtisztelendő Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szentelte meg. Beszédében úgy fogalmazott: a Jóisten különböző formákban van jelen életünkben, a teremtett világban. Ezt legjobban azok érzik és tapasztalják, akik a természetben, az erdőkben szolgálnak, végzik feladatukat. Hiszen itt csodálkozunk rá a természet törvényeire, a természet szépségére, itt értjük meg azt a szentírási tanítást, hogy Isten a teremtett világban felismerhető, titokzatos módon, de jelen van.

Ez a kereszt korábban az erdő fáinak része volt, jelen volt az erdőben, a fák mélyén, és a mester a fából létrehozta, megalkotta, jelenvalóvá tette.

Az ünnepségen részt vett az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. Szentpéteri Sándor emlékeztetett, hogy Ferenc pápa 2015-ben külön enciklikában tartotta szükségesnek felhívni a hívő emberek és az egész világ figyelmét a teremtett világ védelmének fontosságára. Azt mondta: az erdők, az erdei életközösség fennmaradása hazánk környezeti állapotának szempontjából kulcskérdés. A kormány ennek a felelősségnek a tudatában foglalkozik a hazai erdőkkel. Míg a pápai enciklikát is áthatja a világban tapasztalható erdőirtások és pusztítások miatti aggodalom, addig Magyarország különös figyelmet fordít arra, hogy az erdők kezelése fenntartható módon történjen.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: kiemelt célunk, hogy évről-évre növeljük a fával borított területek nagyságát.

Jó úton haladunk, hiszen az elmúlt harminc évben mintegy kétszázezer hektár új erdőt telepítettünk. 2019-ben az Agrárminisztérium Országfásítási Programot hirdetett, új lendületet adva az erdők telepítésének.

Ebben a folyamatban élen jár a Szabolcs-Szatmár-Beregi térség, ahol az utóbbi időben az egyik legnagyobb mértékben nőtt az erdősültség.

Ha az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán az erdőkről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az erdőknek, a természetnek milyen fontos szerepe van lelki feltöltődésünk szempontjából. Élesen megmutatkozott ez az utóbbi időszakban, amikor a világjárvány okozta bezártságot sokak számára egyedül az erdei kirándulások, séták tudták enyhíteni.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

A hazai erdők látogatottsága ugrásszerűen, mintegy 25-30%-kal megnőtt.

Az erdő pedig nemcsak testi, hanem lelki felüdülést is nyújt számunkra. Ebben jelentenek támpontot a most avatott keresztek, amelyek megállásra, a Teremtővel való találkozásra hívnak bennünket – jelentette ki Szentpéteri Sándor.

Azért döntöttünk úgy, hogy itt, a megyeszékhelyet Sóstóval összekötő út mentén helyezzük el a keresztet, mert nyíregyházi székhelyű cégként az volt a célunk, hogy a város ikonikus helyén, a Sóstói-erdőben kapjon maradandó emléket az egész ország számára kiemelt jelentőséggel bíró kongresszus – mondta köszöntőjében dr. Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közelben halad el Közép-Európa zarándokútja, a Mária út.

A tervek szerint hamarosan egy kitérőt hoz itt létre az erdőgazdaság, ami ehhez a kereszthez vezeti el a zarándokokat. Abban bíznak, hogy itt is egy zarándokhely alakul majd ki, amelyet az erre járók nem hagynak ki a célpontjaik közül.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat, ugyanis számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól - közölte a hivatal az MTI-vel.

„Vidd haza a szemeted!” - szemléletformáló kampányt indított a NYÍRERDŐ Zrt.

„Vidd haza a szemeted!” – ezzel az elnevezéssel indított szemléletformáló kampányt a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Ennek részeként megszüntette a társaság Debrecen közelében, a Panoráma út melletti Fancsikai pihenőnél levő hulladékgyűjtőket, és később több helyről is eltávolítja a tárolókat. Az erdőterületeken figyelemfelhívó táblákat is elhelyeznek majd.

Csatlós Norbert: Munkában

„Fényképezőgép helyett alma volt a jelem az óvodában, mégis hobbimmá, majd hivatásommá vált a fotózás. Jó pár éve, mikor Budapesten vendéglátásban dolgoztam, egy csapatépítő buli keretében a szakácsunk elhozta a tükörreflexes fényképezőgépét. Ahogy láttam magam az általa készített képen az elmosódott háttérrel, rögtön a fotózás szerelmese lettem."

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Önkéntes szemétszedésen az ÉSZAKERDŐ központi dolgozói

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. is csatlakozott az ország legnagyobb önkéntes mozgalmához. Ezekben a napokban már kilencedik alkalommal bonyolítják le a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” hulladékgyűjtő akciót. Az erdőgazdaság központjában adminisztratív munkát végző munkatársak Miskolc Pereces városrésze melletti erdőt tisztították meg, kedden. Ez a terület a Lillafüredi Erdészet kezelésében van.

Somogy zöld szíve

A megfejthetetlen eredetű Kaszó elnevezés egy települést, sok évszázados, tragédiákkal és titkokkal terhes történelmet, az ország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdejét, ezerszínű, páratlan értéket képviselő biológiai életközösséget jelöl. De jelent még egy állami erdőgazdaságot is, amely az itt zajló tevékenységeket összefogja.

Kokainkereskedelem helyett faiskola

Kolumbia esőerdőit évtizedeken keresztül irtották engedély nélkül, nemcsak a trópusi fák kitermelése, hanem a kábítószernek való növények termesztése miatt is. Több mint ötven éven keresztül számos véres összecsapásnak volt a színhelye a kolumbiai Sierra de La Macarena Nemzeti Park, emberek ezrei vesztették életüket a kokainkereskedelem miatt.

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.