0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

youtube://v/UF9tv3cpy5g

Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

Kaposvárt az ország állattenyésztési bölcsőjének is nevezhetnénk, hiszen itt volt az egykori Állattudományi Egyetem székhelye, ami mára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa lett. A jogelőd intézmény rendezőként és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezőként hagyományt teremtett a Kaposvári Állattenyésztési Napokkal, amit a MATE megújítva és kibővítette a programkínálattal visz tovább.

– A megújuláshoz új név dukál – fogalmaz Vörös Péter –, és azért esett a KÁN Egyetemi Napok névre a választás, mert a kiállítás fókuszában az állattenyésztés mellett a MATE is bemutatkozik.

Idén először Kaposvárra is elhozzuk a Szakiskolai Napot, amely során az agrár-felsőoktatást és az agrárszakmát kívánjuk népszerűsíteni a középszintű szakiskolákban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervezeti felépítésével is szeretnénk megismertetni a látogatókat az erre a célra kialakított MATE Udvaron.

A szakiskolai nap mellett a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia idén is számos tenyészállattal, színvonalas szakmai és közönségprogramokkal, valamint megújult infrastruktúrával várja az érdeklődőket.

Utóbbinak köszönhetően a központi campusról gyalogszerrel is hamar megközelíthető a lovas akadémia, ami megkönnyíti a népszerű lovas agrármérnök szakos hallgatók gyakorlati képzését. Itt készült fel az egyetem hallgatójaként Bence Balázs Európa-bajnok lovas tornász is, aki nemrég a Lovas Világjátékokon a 10. helyen zárt a férfiak egyéni döntőjében.

Az infrastruktúra 2017-ben történő továbbfejlesztésének köszönhetően, nagyságrendileg mintegy 2000 négyzetméterrel bővült a kiállítói tér.

– A fedeles lovardában lesz látható a megnyitó hagyományeleme, az Élőkép, melyre állami ménesbirtokok fogatjai és hidegvérű lovak vonulnak majd fel a Rippl-Rónai Művészeti Intézet hallgatóinak előadása közben – ismerteti a főigazgató.

De a rendezvényen bemutatkozik a Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont is, melynek helyszínéül az népszerű Élményliget szolgál. Itt az előző évekhez hasonlóan jurta falu lesz felépítve, emellett pedig a szervezők vadászatot népszerűsítő programokkal is készülnek. A vendégek íjászkodhatnak, a vad tiszteletére Szt. Hubertus misén vehetnek részt, emellett trófea- és agár-, pákász-, solymász-, vadászíjász-bemutatók lesznek láthatók. A campusok és a média képviselői között pedig főzőverseny zajlik majd, az alapanyagokat pedig a Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont biztosítja.

A gyerekek sem fognak unatkozni, a Mesetérképpel az Élményligetből indulva körbejárhatják a kiállítás különböző helyszíneit, ahol pecséteket gyűjtve a célba érőket ajándékkal várják a szervezők.

Számos kulturális gyermekprogramot lehet majd megtekinteni: fellép Gryllus Vilmos, Berecz András és az Alma Együttes is, de nem maradhat el a pónilovaglás és kézműveskedés sem.

– Emellett említést kell tennünk a nagy hagyományokkal bíró Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenyéről. Az eseményre kilátogató szakközépiskolák diákjai és az érdeklődő közönség végignézheti az agráregyetemek hallgatói között zajló versenyt, amely délelőtt egy elméleti vetélkedővel indul, délután pedig gyakorlati feladatokat hajtanak végre a hallgatók a fedeles lovardában – fogalmaz Vörös Péter, hozzátéve, a Gazdászverseny győztes egyetemi hallgatói elnyerik az Arany Vasvillát.

A hagyományokhoz híven, a KÁN Egyetemi Napokon továbbra is nagy hangsúlyt kapnak a tenyészállatok.

A magyar állattenyésztés szakmai találkozóján bemutatkozik a tejelő- és húshasznú szarvasmarha, juh, kecske, ló, baromfi és a kisállatok számos fajtája is, amelyeket megcsodálhatnak az érdeklődők. Emellett a szervezők olyan interaktív, közönségbarát programokkal is készülnek, melyek révén a látogatók jobban megérthetik az állati termékek felhasználásának módját és hatásait, mind az emberi szervezetre, mind pedig a környezetre nézve. Nem utolsósorban a programsorozat elmaradhatatlan eleme a kisállat-simogató, a szórakoztató lovas program, Gazdaudvar, valamint a patkolókovács-, nyírási és fejési bemutató is, amiknek köszönhetően a kilátogatók mélyebbre hatóan megismerkedhetnek a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu