Back to top

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes város önkormányzatának célja pedig ezzel egy időben az, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését, jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. A két törekvés találkozott, ennek is köszönhető, hogy a Csongrád-Csanád megyei városban a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a MATE nevében Dr. Gyuricza Csaba rektor, a helyhatóságot képviselve pedig Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

240431381_6067745373296569_7766952837657437597_n.jpg

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere.
Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere.
Fotó: Facebook/Szentesi Gyors

Mindkét fél kifejezett szándéka különböző kutatás-fejlesztési projektek közös kidolgozása, megvalósítása, a MATE gyakorlatorientált oktatási tevékenységének támogatása; kutatási tevékenységekben, illetve egyéb, szakmai programokban kívánnak együttműködni, derül ki a megállapodásból.

Az oktatási intézmény vállalta, hogy a hallgatóit bevonja az egyes, az önkormányzattal közös projektfeladatokba, fejlesztési vagy technológiai tanácsadási szolgáltatást nyújt Szentes önkormányzatának. Az önkormányzat pedig arról biztosította a partnerét, hogy szakmai segítőként támogatja a MATE gyakorlatorientált oktatási tevékenységét, kutatását, fejlesztéseit, biztosítja a közös projektben szereplő szakemberek részvételét a MATE által megrendezett szakmai fórumokon, rendezvényeken, és esetleg szponzorációs lehetőséget biztosít.

A megállapodásban kiemelik az agárterületen már jól ismertté vált vállalkozásokat. Az Árpád Agrár Zrt., a Duna-R Kft., a Pankotai Agrár Zrt, a Terracoop Zrt., illetve a Délkertész Zrt.  a most megszületett együttműködés megvalósításában bizonyára komoly szerepet kapnak majd. 

A rektor és a dél-alföldi település kapcsolata évtizedekre vezethető vissza, hiszen középiskolai tanulmányait a szentesi Bartha János Kertészeti Szakközépiskolában végezte. Ahogy arról tavaly a megyei napilap beszámolt: a városban a felsőfokú agrárképzés megvalósítása is felmerült.

MMG Direkt

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítás 14. alkalommal lesz megrendezve KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti. Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

MMG - Direkt | Megújulva vár mindenkit a KÁN | Vörös Péter, főigazgató, MATE Kaposvári Campus

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új típusú oktatási szemlélet

A szakmák Európa-, illetve világbajnokságának nevezett EuroSkills és WorldSkills versenyek az elmúlt négy évben átírták a parképítő középiskolai képzést.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Termékké és szolgáltatássá fogja fejleszteni kutatási eredményeit a MATE

Minden egyetemi polgárnak, minden szakterületen, a nagy potenciált rejtő ötletek minden fázisában képes segítséget nyújtani a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Innovációs Központja, a közelmúltban bevezetett innovációs szolgáltatások révén. Az elsőként támogatott projektek az agrárium széles spektrumát fedik le – a precíziós növényvédelmi felmérések előkészítésétől speciális halgazdálkodási eszközök fejlesztésééig.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

Agrárgazdasági ügyekben kizárólagos hatáskörrel

Általános tapasztalat Magyarországon, hogy a peres ügyeket több évbe telik lezárni. Ezalatt emberéletek és vállalkozások mehetnek tönkre. Van-e rá mód, hogy rövidebb idő alatt ítélet, méghozzá jogerős és végrehajtható ítélet szülessen? – kérdeztük az Mmg Direkt agrárJogos kérdések sorozatának legutóbbi részében Lovászy Csaba választottbírót.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?