Back to top

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

A bel- és külterületi fásításokat egyaránt ösztönzi a 2019-ben meghirdetett, több részből álló Országfásítási Program, amelyben az állami erdőgazdaságok is szervesen részt vesznek erdőtelepítéssel, mintafásítással, szakértelmükkel.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. emellett csemetékkel is ellátja a fásítani akaró településeket, vállalkozókat és erdészeteket.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. működési területe Bács-Kiskun megye háromnegyed részére kiterjed. A Duna-Tisza köze termőhelyi sajátosságainak következtében a társaságunk által kezelt mintegy 57 700 hektár szétszórtan elhelyezkedő állami tulajdonú erdők nagy részét erdész elődeink mesterségesen hozták létre, többnyire az első világháborút követően. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy abban az időszakban jogelődünk egy esztendőben 5-6000 hektár erdőt telepített, hogy megkösse a futóhomokot, élhetőbbé tegye a tájat, hosszú távra munkát, megélhetést adva sok ezer családnak. Az akkortájt kialakított erdősítési technológiának és az ezt követő több évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően az itt dolgozó erdésznemzedékek jelentős kollektív tudást halmoztak fel, melyet mai napig sikeresen használunk.

Társaságunk az 1990-es években földtulajdonosok megbízásai alapján több mint 7000 hektár erdőt telepített.

Több ütemben

Faültetés a nagyszabású országfásítási terv bejelentésekor 2019-ben, Bugacon
Faültetés a nagyszabású országfásítási terv bejelentésekor 2019-ben, Bugacon
Ilyen előzmények után mondhatnánk azt is, hogy nem ért bennünket nagy meglepetés, amikor 2019 áprilisában Nagy István agrárminiszter és Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a bugaci erdőterületünkön tartott jelképes, szezonzáró faültetés keretében bejelentette, hogy az erdőgazdasági ágazat irányítása a jövőben kiemelt figyelmet fordít az erdők fejlesztésére és az új erdők telepítésére. A kormány egyik fő célja az ország fával borított területeinek növelése, hiszen a klímaváltozással kapcsolatos kedvezőtlen hatások elkerülésére ez az egyik leghatékonyabb megoldás, különösen a mára szinte félsivataggá vált Alföldön. A bugaci bemutatón elhangzott, hogy a 2019-ben országosan elültetett 42 millió facsemetéből 6,5 millió darab, a teljes mennyiség több mint 15 százaléka a KEFAG Zrt. csemetekertjeiből származott.

A 2019 áprilisi bejelentés folytatásaként az Agrárminisztérium többlépcsős Országfásítási Programot dolgozott ki, melyen belül jelentős szerepet szánt az állami tulajdonú erdészeti társaságoknak is.

Az Országfásítási Program egyik kiemelt eleme a Településfásítási Program, valamint több klímavédelmi célprogramot is tartalmaz, mint az erdőtelepítési mintafásítások, az önerdősült területek erdővé alakítása, valamint minden megyében az újszülöttek erdejének kialakítása.

Az ország erdősültségének növelése érdekében már 2019 őszén (rendkívüli módon) 80-130%-kal megnövelték az erdőtelepítések Vidékfejlesztési Programon belüli támogatási egységárait. A támogatások növelése azt a célt szolgálja, hogy az ország fával borított területe a jelenlegi 21-ről 27%-ra növekedjen a következő 20 évben. Az intézkedés hatására trendforduló zajlott le az erdőtelepítésekben – az állami telepítések mellett a jelentős területi potenciállal rendelkező magángazdálkodók ismét kedvet kaptak a faültetésre.

A Juniperus Parkerdészet évenként közel egymillió dísznövényt nevel
A Juniperus Parkerdészet évenként közel egymillió dísznövényt nevel

Zöldülnek a kistelepülések

2020. június elején az agrárminiszter a Juniperus Parkerdészetben hivatalosan is bejelentette a Településfásítási Program megnyitását. Ezzel a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási program vette kezdetét.

Az 500 millió forint keretösszegből 12 ezer sorfát igényelhettek a 10 ezer főnél kevesebb lakosú települések.

A parkerdészetünkben korábban megnevelt sorfákat, az ültetéshez szükséges eszközöket és azok kiszállítását társaságunk vállalta a szaktárca megbízásából.

A települések fásítása során megmutatkozott, hogy milyen erős a társadalmi igény a zöldterületek bővítésének támogatására, akár egyetlen fa elültetésére, amivel az önkormányzatok hozzájárulhatnak az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. Emellett fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősíti a helyi közösségeket. Büszkén mondhatjuk, hogy a program sikeresen lezárult. A fákat tavaly ősszel és idén tavasszal kiszállítottuk, azokat a helyi közösségek elültették. A program közel 500 település zöldítéséhez járult hozzá 10-30 fával. A kezdeményezés olyannyira népszerű volt, hogy az Agrárminisztérium 2021 júniusától folytatja a programot, ráadásul kétszeres keretösszeggel, így további 24 ezer sorfa ültetésére lesz lehetőség a tízezer fő alatti lakosú településeken.

Az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Program kapcsán társaságunk különböző mintafásítások létesítésében is részt vesz.

A kis településeken óvodák, iskolák udvarát is zöldítik az elnyert fákkal
A kis településeken óvodák, iskolák udvarát is zöldítik az elnyert fákkal
Ennek keretében a 2019/2020. évi ültetési szezontól a 2021/2022 szezonig bezárólag összesen 51 hektár új erdőt telepítettünk. Emellett pedig közel 15 hektáron megkezdtük az olyan területek erdővé alakítását, ahol természetes úton valamilyen fás szárú növényzet már megjelent. Ezeken a helyszíneken jellemzően őshonos csemeték kiegészítő ültetésével és az inváziós fajok visszaszorításával segítjük a területek immár teljes mértékű, az erdőtörvény előírásainak is megfelelő erdővé való átalakítását.

Tavaly az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítással együttműködve egy hektáron fenyőelegyes, kemény- és lágylombos főfafajokból álló emlékerdőt létesítettünk a Dél-Kiskunsági Erdészet területén, Tompa községhatárban.

Az elmúlt két esztendőben létrehozott erdőtelepítések hozzájárulnak az ország erdőterületének növekedéséhez, emellett a klímaváltozás negatív hatásait is ellensúlyozzák.

Az erdősítések által kialakuló új életközösségek nemcsak több szén-dioxidot kötnek meg, de a táj természeti értékét is jelentősen növelik. A felsorolt erdőtelepítések során hozzávetőleg 470 ezer, kétharmad részt őshonos, elsősorban szürke nyár és egyéb lágy lombos fafajokat, ezenkívül szárazságtűrő feketefenyő- és akáccsemetét ültettünk el. Társaságunk a saját vagyonkezelésében lévő szántó és legelő művelési ágú területein további erdőket képes telepíteni, amelyek gyenge termőhelyi viszonyaik miatt nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak mezőgazdasági művelésre.

Újszülöttek erdeje

A mintafásítások mellett Bács-Kiskun megyére vonatkozóan további 32 ezer darab erdészeti facsemete ültetésével kapcsolódunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Agrárminisztérium által indított „Újszülöttek erdeje” elnevezésű alprogramhoz. Ennek keretében évente minden újszülött
után legalább 10 facsemetét ültetünk, ami országosan évente 1 millió facsemetét jelent.

A program 2030-ig tart, ez országszerte legalább 10 millió facsemete elültetését jelenti.

A KEFAG Zrt. az Országfásítási Programhoz kapcsolódóan, a többi állami erdőgazdasággal együtt, a következő években is folytatja az erdőtelepítéseket, ezzel is hozzájárulva az ország zöldítéséhez és a klímavédelmi célkitűzések megvalósulásához.

Koczka Zoltán

termelési vezérigazgató-helyettes

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

Növényeket telepítettek a súlyosan károsodott területre

Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alatt álló növények visszatelepítése a Ráckevei Soroksári-Duna-ágon Szigetszentmiklósnál a korábban olajszennyeződéssel károsított területen – közölte Nagy István agrárminiszter.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Kokainkereskedelem helyett faiskola

Kolumbia esőerdőit évtizedeken keresztül irtották engedély nélkül, nemcsak a trópusi fák kitermelése, hanem a kábítószernek való növények termesztése miatt is. Több mint ötven éven keresztül számos véres összecsapásnak volt a színhelye a kolumbiai Sierra de La Macarena Nemzeti Park, emberek ezrei vesztették életüket a kokainkereskedelem miatt.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Adománykonvoj hívta fel a figyelmet az élelmezési világnapra

Élelmiszeradománnyal megrakott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet pénteken az élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal.

Megkezdődött a fűtési szezon

A kisméretű részecske szennyezés mintegy 78%-át a lakossági fűtés okozza, amit szemléletformálással lehet hosszú távon csökkenteni – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ laboratóriumában, pénteken.

Már októberben megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

Átadták az új radarállomást a Hármashegyen

Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármashegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően – jelentette ki Nagy István a beruházás átadásán Hosszúhetényben, csütörtökön.