Back to top

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Az állatgyógyászatban nincs hasonló állami rendszer, ám a Doki for Farm megalkotói valami hasonlót akartak megalkotni. A program elkészült, de ennél sokkal komplexebb feladatok megoldására lett alkalmas.

doki_for_farm_001.jpg

Fotó: Csatlós Norbert

Mások mellett a képen látható négy ember, Botha Levente, az Alpha-Vet informatikai igazgatója, Dudás Márta és Kotán Dávid szoftverfejlesztők, valamint dr. Végh Ákos a cég innovációs divíziójától „felelősek azért”, hogy

a szoftver a felhasználó gazdálkodó vagy állatorvos számára könnyen követhető módon kezeli a telep, az istálló, vagy a felhasználó által egységként kezelt állomány minden állategészségüggyel kapcsolatos tevékenységét legyen az baromfi, sertés, szarvasmarha.

Egyelőre ezzel a három állatfajjal foglalkoztak, de a rendszer könnyen adaptálható más állatfajokra is.

p3082118.jpg

Az elkövetkező években felére kell csökkenteni az állattenyésztésben az antibiotikumok használatát
Az elkövetkező években felére kell csökkenteni az állattenyésztésben az antibiotikumok használatát
Fotó: mmg archív

Az állomány rögzítésekor meg kell adni a különféle egészségügyi és más releváns paramétereket, amelyek változását ezt követően vagy különféle mérések, vagy más állománybeli események (pl. elhullás) után rögzíteni kell. Így amennyiben szükségessé válik, a program ki tudja számolni állományszinten és egyedre lebontva is a megfelelő mennyiségű hatóanyagot, ezzel megkönnyítve az állatorvos dolgát.

A telep tulajdonosa, vagy az általa felhatalmazott személy a program segítségével megrendelhet különféle állategészségügyi termékeket, amelyik azonban vényköteles, azt a rendszerben rögzített állatorvosnak jóvá kell hagynia, így készül el az e-recept.

A gyógyszer-, főként az antibiotikum-felhasználással kapcsolatos jelentéseket a rendszer megteszi, sőt abban is segítséget nyújt, hogy a gazdálkodó által igénybe vett uniós és állami támogatások felhasználásában éppen hol tart, milyen jelentéseket kell beküldenie.

A Doki for Farm megalkotóinak elsődleges célja ugyan az volt, hogy a szigorodó antibiotikumhasználattal kapcsolatos adminisztrációt megkönnyítsék, de számos származtatott adat már most is a telepirányítási döntések meghozatalában segít.

És ahogy arról a szakemberek beszéltek, a fejlesztés során kiderült, az egészségügyi mellé kellene takarmányos és egyéb más modul is, hisz számos szenzor kerülhet egy istállóba, egy állattartó telepre – vagyis elindultak egy moduláris rendszerű teljes telepirányítási rendszer kifejlesztésének útján.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Farkasjárta vidéken gazdálkodnak – beszélgetés gazdákkal

A Haszonállat-védelem és nagyragadozók című konferencia második napja a gazdákról szólt, arról hogyan védik, illetve védhetik meg állataikat a szomszédságból a birtokaikra látogató farkasoktól. Volt szó a Kuvasz-Őr Nagyragadozó-védelmi Alapítvány tevékenységéről, a villanypásztorokról és a gazdák személyes tapasztalatairól is.

A farkasok már velünk élnek

Bár sokan úgy gondolják, a farkasok, medvék, hiúzok a szomszédos országokból járnak át hozzánk, szakemberek már mintegy tíz itt élő farkascsaládról tudnak. Hazánkban két hagyományos élőhelyük volt: az Északi-Középhegység a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl, és a jelek szerint ma is ott élnek.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Érzéketlenítsünk, hogy a ló ne legyen ijedős

Prédaállatokként a lovak természetben való túlélését az biztosította, hogy a környezetre nagyfokú érzékenységgel reagáltak, vagyis megijedtek. De gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne, ha egy rendőrló elvágtázna egy megzizzenő nejlonzacskó láttán, vagy nem lehetne felvenni az állat lábát.

Gazdijogsi a felelős kutyatartásért

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget

Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, holnaptól pedig több mint 3.000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - mondta el Nagy István agrárminiszter.

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.

Genomikai tenyészértékbecslés a magyartarka fajtában

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon a húshasznosítású szarvasmarha kategórián belül 5 csoportban hirdettek fajtagyőztest. Ezek közül az egyes fajtákat értékelő bírók közösen választották ki a húshasznosítású nagydíjas egyedet, mely idén a magyartarka lett anyatehén ikerborjaival, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. prezentálásában.