Back to top

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

A tudományos diákkör az oktatás és a kutatás között képez hidat, akár egy állásinterjún is jó ajánlólevél egy OTDK-n való részvétel. Ezt sajtótájékoztatón mondta a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja, Mikó Edit. A hódmezővásárhelyi kar megújította a tudományos diákköri konferencia felhívását.

A középiskolásokat ösztöndíjjal, a felsőoktatásban tanuló hallgatókat pedig tandíj kedvezménnyel motiválják a részvételre.

Pár éve nyitottak a középiskolások felé, ők külön szekcióban versenyezhetnek, és bármilyen iskolából jelentkezhetnek. A felhívás sikeres, a fiatalok nagyon komoly előadásokkal szoktak jelentkezni, emelte ki a dékán.

SZTE MGK, Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia, a TDT elnöke
SZTE MGK, Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia, a TDT elnöke
Fotó: Králik Emese

Hupuczi Júlia tudományos munkatárs, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke rámutatott: a középiskolás korosztályban szeretnék még jobban támogatni a tehetséggondozást, illetve még több középiskolásnak felhívni arra a figyelmét, hogy ez egy színvonalas verseny és jó belépés az egyetemre.

Az első három helyezett középiskolás, ha a vásárhelyi karon kezdi a tanulmányait, ösztöndíjban részesül.

A középiskolások a mezőgazdaság, a természetvédelem, a vadgazdálkodás, vállalatgazdálkodás vagy a településfejlesztés témakörében alkothatják meg dolgozataikat, de mesélhetnek saját gazdaságukról, megálmodhatják jövőbeli vállalkozásukat. A részletes pályázati kiírás a www.mgk.u-szeged.hu oldalon, a „Tudományos diákkör” fülre kattintva, a „Formai követelmények” címszó alatt érhető el. A dolgozatokat 2021. november 21-ig a tdt@mgk.u-szeged.hu e-mali címre kell elküldeni.

Az egyetemisták versengéséről Hupuczi Júlia elmondta: ösztönözni kívánják a hallgatók tudományos tevékenységét.

Azoknak a hallgatóknak, akik részt vesznek a TDK-n, majd az OTDK-n, - akár helyezést sem kell elérni – ha a vásárhelyi karra mennek szakmérnök-képzésre, elengedik az utolsó félév tandíját. Fontos kiemelni, hogy nem csak az egyetem saját hallgatói előtt áll nyitva a lehetőség.

A felsőoktatásban tanuló hallgatók számára szervezett konferenciára elsősorban az agrárium, a vidékfejlesztés, a természetvédelem, az ökonómia és vadgazdálkodás területéről várnak pályamunkákat. A végzős BSc-s hallgatók szakdolgozatukat is benyújthatják tudományos diákköri munkának. A formai és tartalmi követelmények ide kattintva érhetők el. A pályamunkákat elektronikus formában kell benyújtani a tdt@mgk.u-szeged.hu címre 2021. november 12-én éjfélig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fertőznek, így mennek a vágóhídra a Yellowstone Park bölényei

900 bölény kilövésére és befogására adtak engedélyt a hatóságok, hogy a telente vándorló állatok ne tudják megfertőzni az útjukba eső haszonállatokat, elsősorban a szarvasmarhákat.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.