Back to top

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Az ellentmondások nem is lehetnének súlyosabbak

A Földön megtermelt élelem több mint harmada származik olyan termelőktől, akik két hektárnál kisebb területen gazdálkodnak. Többségük a fejlődő országok valamelyikében él szerény körülmények között
A Földön megtermelt élelem több mint harmada származik olyan termelőktől, akik két hektárnál kisebb területen gazdálkodnak. Többségük a fejlődő országok valamelyikében él szerény körülmények között
Fotó: FAO
Emberek milliói éheznek és alultápláltak, míg sokan krónikus túlsúlytól szenvednek a rossz minőségű étrend miatt. A kistermelők – akik az élelem több mint harmadát állítják elő – élnek a legnehezebb körülmények között, mivel a mezőgazdasági munka továbbra is sok bizonytalanságot és veszélyt rejt magában. Az agrár-élelmezési rendszer hozzájárul a klímaváltozáshoz, ami cserébe az élelmiszertermelést fenyegeti a világ legszegényebb részein. A hatalmas élelmiszerveszteség és -pazarlás mellett sokan szorulnak élelmiszerbankokra és élelmiszersegélyre. A tények mindenki számára nyilvánvalóvá teszik az agrár-élelmezési rendszerek hibáit.

Sürgősen át kell alakítani az élelmiszer termelését és fogyasztását

– hirdeti a FAO, amely globális felhívásában részletes ajánlásokat tesz a termelők, fogyasztók, kormányok, gazdasági szereplők, kutatók és civil szervezetek számára.

Vásárlóerővel a változásért

Vevőként például a tápláló, környezetileg és társadalmilag fenntartható termékek választásával befolyásolhatjuk a piacot. Ez arra készteti a döntéshozókat, hogy fenntarthatóbb szakpolitikát alakítsanak ki és támogassák a jobb mezőgazdasági módszereket, illetve a fenntartható és egészséges táplálkozásba való befektetéseket.

A fenntartható fejlődésben kiemelt szerepük van a városoknak, amelyekben a Föld lakosságának több mint fele él, és a megtermelt élelmiszer 70 százalékát fogyasztják el
A fenntartható fejlődésben kiemelt szerepük van a városoknak, amelyekben a Föld lakosságának több mint fele él, és a megtermelt élelmiszer 70 százalékát fogyasztják el
Fotó: FAO

Elkezdhetjük új, helyben termett és szezonális alapanyagokkal gazdagítani az étrendünket, csökkenthetjük a pazarlást, elutasíthatjuk a túl sok csomagolást és ügyelhetünk az elfogyasztott étel környezeti, valamint társadalmi hatására.

A feldolgozott élelmiszerek helyett válasszunk változatos, tápláló ételeket, mert ezzel keresletet generálunk. Fogyasszunk több friss és őshonos alapanyagot, éljünk a növényi alapú fehérjék, mint az olajos magvak és hüvelyesek adta lehetőségekkel. Ezeket ugyanis olcsóbb előállítani, mint az állati proteint és a bolygót is kevésbé terhelik.

A szeméttelepek tele vannak kidobott élelmiszerrel, amiből a bomlás során metán, a szén-dioxidnál is sokkal károsabb gáz keletkezik.

A teljes üvegházhatású gázkibocsátás 10 százaléka hozható összefüggésbe az élelmiszer-pazarlással, amely a bevásárlás és főzés megtervezésével elkerülhető.

Keressük a FAO-ra való hivatkozást az élelmiszer-csomagoláson, ami garantálja a fenntartható termelési körülményeket. Váljunk a fenntartható és egészséges étrend szószólóivá! Álljunk ki az ügy mellett a környezetünkben.

Több mint 2 milliárd ember nem jut rendszeresen elegendő biztonságos és tápláló élelemhez, 3 milliárdnak elérhetetlen az egészséges táplálkozás, és az elhízás is világszerte terjed. Mindeközben a bolygónak 2050-re 10 milliárd embert kell majd tudni ellátni a mostani közel 8 milliárd helyett, még nagyobb nyomás alá helyezve a természeti erőforrásokat, a környezetet és az éghajlatot.

A Covid-19 járvány indukálta gazdasági visszaesés akár 100 millióval is megnövelheti az éhezők számát, ami már most is eléri a 690 milliót
A Covid-19 járvány indukálta gazdasági visszaesés akár 100 millióval is megnövelheti az éhezők számát, ami már most is eléri a 690 milliót
Fotó: FAO

A világszervezet szerint összefogásra van szükség az agrár-élelmezési rendszerek megjavításához, hogy mindenki hozzájusson az elegendő biztonságos és tápláló ételhez és az egész élelmiszerlánc fenntarthatóbbá, ellenállóbbá és befogadóbbá váljon, rendes körülményeket és szociális védőhálót biztosítva a benne dolgozóknak. Ebben a változásban mindenkinek szerepet kell vállalnia, például a kormányzatoknak új szakpolitikák, a privát szektornak üzleti modelljük átalakítása és a fogyasztóknak szokásaik és gondolkodásuk megváltoztatása révén.

Forrás: 
FAO

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.